Kurczak cytrynowo-ziołowy
Aby kurczak miał chrupiącą skórkę, na 10 min przed końcem pieczenia posmaruj go lekko osoloną wodą.
Przygotowanie:
Cytryny starannie wyszoruj, sparz wrzątkiem. Z jednej cytryny zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Do miseczki wlej miód, olej, 2 łyżki wody, wyciśnięty sok. Dodaj skórkę otartą z cytryny, sól, imbir oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj. Kurczaka umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj przygotowaną marynatą (z zewnątrz i wewnątrz). Włóż do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. 2. Drugą cytrynę pokrój w plasterki. Zamarynowanego kurczaka włóż do żaroodpornego naczynia. Do środka włóż kilka plasterków cytryny oraz gałązkę rozmarynu. Skrzydełka podwiń pod spód a nogi zwiąż bawełnianą nitką. Pozostałymi plastrami obłóż kurczaka z zewnątrz. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Wstaw naczynie z kurczakiem. Po 10 minutach temperaturę zmniejsz do 165°C. Piecz ok. 80 minut. Rady: Czas pieczenia zależy od wagi tuszki - przyjmuje się około 60 minut na kilogram masy kurczaka (a także innego drobiu).
Zobacz także: