Kurczak na bogato

Kurczak faszerowany polędwiczką wieprzową i filetem z piersi indyka.

Kurczak na bogato
Kurczak na bogatomateriały prasowe

Składniki

  • 1 cały kurczak o wadze ok. 2 kg
  • 2 łyżki domowej mieszanki przypraw
  • 2 łyżki - masła klarowanego

na farsz

  • ½ kg polędwiczki wieprzowej
  • ½ kg filetu z piersi indyka
  • 3 jajka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • garść żurawiny

do podania

  • tłuczone ziemniaki z cebulką
  • surówka z kapusty i marchewki

Przygotowanie:

Tuszkę drobiową zluzować (czyli pozbawić kości). Odciąć też nóżki, skrzydełka i kuper. Mięso rozłożyć na desce (skórą do dołu) i natrzeć domową mieszanką przypraw. Odstawić na 30 minut.

Wieprzowinę zmielić. Dodać pokrojoną w kostkę pierś z indyka. Wybić jajka. Przyprawić sosem sojowym i pieprzem ziołowym. Dokładnie wyrobić rękoma. Dorzucić żurawinę i wymieszać.

Farsz nałożyć na zluzowanego kurczaka, złożyć, spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą (podobnie jak szynkę).

Przełożyć do naczynia żaroodpornego (grzbietem do góry). Posmarować miękkim masłem.

Podlać wodą (kilka łyżek wystarczy), przykryć i wstawić na 2 godziny do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Przez 1 ½ godziny piec pod przykryciem, następnie odkryć i zrumienić. Usunąć sznurek i wykałaczki. Przełożyć na półmisek.

Podawać z surówką z marchewki i kapusty oraz ziemniakami ubitym z cebulą usmażoną na brązowy kolor na maśle.

"Ewa gotuje": Kurczak na bogatoPolsat

Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.

Zobacz także:

Styl.pl