Reklama

Kurczak na chrupiąco z kuskusem

Kurczak i kuskus to świetne połączenie, smaczne i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy tylko 30 minut, aby podać pyszny obiad, zobacz jak to zrobić.

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 4 filety z kurczaka
  • 25 dag kuskusu
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki ekspandowanego amarantusa
  • 1 jabłko
  • 25 dag selera naciowego
  • 1 papryczka chili
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 5 gałązek mięty
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 5 dag rodzynek
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:

1. Kuskus zalać wrzącym bulionem, zamieszać, przykryć, zostawić na pięć minut. 

2. Jabłko i seler pokroić w cienkie plasterki, skropić cytryną. Chili oczyścić z nasion, pokroić w pierścienie. Zioła opłukać, rozmaryn posiekać, liście mięty oderwać od gałązek. 

3. Wymieszać amarantus z rozmarynem, solą i pieprzem. W tej panierce obtoczyć filety. Smażyć na dwóch łyżkach oleju (ok. siedem minut). Pokroić w plastry. 

4. Wymieszać ocet, olej, miód, doprawić solą i pieprzem. Sos wlać do kuskusu, dodać jabłko, seler, chili i rodzynki. 

5. Na talerzach wyłożyć kuskus i filety, posypać miętą.

Zobacz także:

Reklama





Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | jedzenie | przepisy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy