Kurczak na chrupiąco z kuskusem
Kurczak i kuskus to świetne połączenie, smaczne i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy tylko 30 minut, aby podać pyszny obiad, zobacz jak to zrobić.

Składniki
- 4 filety z kurczaka
- 25 dag kuskusu
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki ekspandowanego amarantusa
- 1 jabłko
- 25 dag selera naciowego
- 1 papryczka chili
- 5 gałązek rozmarynu
- 5 gałązek mięty
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- 5 dag rodzynek
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
1. Kuskus zalać wrzącym bulionem, zamieszać, przykryć, zostawić na pięć minut.
2. Jabłko i seler pokroić w cienkie plasterki, skropić cytryną. Chili oczyścić z nasion, pokroić w pierścienie. Zioła opłukać, rozmaryn posiekać, liście mięty oderwać od gałązek.
3. Wymieszać amarantus z rozmarynem, solą i pieprzem. W tej panierce obtoczyć filety. Smażyć na dwóch łyżkach oleju (ok. siedem minut). Pokroić w plastry.
4. Wymieszać ocet, olej, miód, doprawić solą i pieprzem. Sos wlać do kuskusu, dodać jabłko, seler, chili i rodzynki.
5. Na talerzach wyłożyć kuskus i filety, posypać miętą.
Zobacz także: