Kurczak na ostro
Szukasz pomysłu na ciekawe przekąski na ciepło?

Składniki
- filet z piersi kurczaka
- jajko
- łyżka płynnego miodu
- łyżeczka ostrej musztardy
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- szczypta chili
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka myjemy i dokładnie suszymy, a następnie kroimy w niewielkie kawałki.
2. Płatki kukurydziane wsypujemy do torebki śniadaniowej i kruszymy za pomocą wałka do ciasta.
3. Jajko roztrzepujemy w misce, dodajemy miód, musztardę i mieszamy. W drugiej misce pokruszone płatki kukurydziane mieszamy z pieprzem. Kawałki mięsa obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce z płatków kukurydzianych. Pieczemy w 180°C ok. 40 minut. Możemy też kurczaka usmażyć na patelni z obu stron lub w głębokim oleju.
Zobacz także: