Kurczak na ostro

Szukasz pomysłu na ciekawe przekąski na ciepło?

Kurczak na ostro
Kurczak na ostro123RF/PICSEL

Składniki

  • filet z piersi kurczaka
  • jajko
  • łyżka płynnego miodu
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • szczypta chili
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka myjemy i dokładnie suszymy, a następnie kroimy w niewielkie kawałki.

2. Płatki kukurydziane wsypujemy do torebki śniadaniowej i kruszymy za pomocą wałka do ciasta.

3. Jajko roztrzepujemy w misce, dodajemy miód, musztardę i mieszamy. W drugiej misce pokruszone płatki kukurydziane mieszamy z pieprzem. Kawałki mięsa obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce z płatków kukurydzianych. Pieczemy w 180°C ok. 40 minut. Możemy też kurczaka usmażyć na patelni z obu stron lub w głębokim oleju.

Zobacz także:

Roladki z kurczaka z suszoną śliwkąInteria Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?