Kurczak na ostro w cieście francuskim
Lubisz pikantne dania? Wypróbuj przepis na smakowitego, ostrego kurczaka otulonego ciastem francuskim.
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy farsz: zdejmujemy skórę, kroimy kurczaka, paprykę, papryczkę, cebulę i czosnek i podsmażamy razem na patelni ok.5-6 min. Przerzucamy wszystko do miski i łączymy z 3/4 startego sera żółtego i przyprawami (papryką słodką i wędzoną). Rozwałkowujemy 2 płaty ciasta. Na foremkę do muffinów wykładamy 1 płat ciasta francuskiego i dociskamy. W dziury wkładamy farsz. Smarujemy brzegi roztrzepanym jajkiem. Przykładamy na wierzch drugi płat. Nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika na 20-25 min. na 200 stopni. Wyciągamy, przerzucamy formę do góry nogami i kroimy snacki wzdłuż krawędzi. Posypujemy resztą startego sera i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!