Kurczak po chińsku z papryką

Nuta orientu w Twojej kuchni? Oto przepis na pysznego kurczaka po chińsku.

Danie można urozmaicić, dodając do niego grzyby mun. Najlepiej smakuje z ryżem lub makaronem ryżowym.
Danie można urozmaicić, dodając do niego grzyby mun. Najlepiej smakuje z ryżem lub makaronem ryżowym. 123RF/PICSEL

Składniki

  • 30 dag piersi z kurczaka
  • po 1 żółtej i czerwonej papryce
  • 1 cebula dymka
  • 30 dag fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, chili, papryka

Sposób przygotowania:

1. Z fasolki szparagowej odciąć końcówki, pokroić na mniejsze części. Blanszować 5 minut (mrożoną 3 minuty), odcedzić.

2. Cebulę posiekać i podsmażyć na 1 łyżce oleju. Dodać posiekane ząbki czosnku razem z pokrojonym w słupki i obsypanym papryką i chili kurczakiem. Smażyć 10 minut, dodać pokrojoną w paski paprykę i fasolę. Skropić sosem sojowym. Smażyć, aż warzywa zmiękną. Doprawić.

3. Mąkę wymieszać z 1/2 szklanki wody i sosem sojowym, wlać do warzyw, mieszać, aż zgęstnieje. Posypać szczypiorem.

Zobacz także:

Przepis na faszerowaną paprykęInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas