Kurczak po diabelsku
Danie inspirowane kuchnią śródziemnomorską.
Składniki na 8 porcji: 3 filety z kurczaka (po ok. 37,5 dag każdy), 6 udek kurczaka, 1 pęczek rozmarynu, 1 pęczek szałwii, 4 ząbki czosnku, 4 suszone papryczki chili, 1 cytryna, 100 ml oliwy, plasterki cytryny do dekoracji
Mięso opłukać, osuszyć, filety przekroić wzdłuż na pół. Zioła opłukać, dobrze osuszyć, posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą i posiekanymi ziołami. Dodać drobno pokrojone papryczki chili. Cytrynę polać wrzątkiem, przekroić na pół. Z jednej części wycisnąć sok, dodać go do marynaty, dobrze wymieszać. Kawałki kurczaka ułożyć w miseczce. Polać przygotowaną marynatą, wymieszać. Odstawić na dwie godziny w chłodne miejsce.
Pozostałą połówkę cytryny pokroić w plasterki. Zamarynowane mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia. Obłożyć plasterkami cytryny. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec około 60 minut. Przed podaniem udekorować plasterkami cytryny. Serwować np. z bułką ciabatką.