Reklama

Kurczak rozmarynowo-cytrynowy

Pyszne i oryginalne dania z kurczaka. Idealne na obiad lub ciepłą kolację.

Składniki

  • 1 kurczak, najlepiej z wolnego wybiegu (ok. 1,5 kg)
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1-2 gałązki rozmarynu

Sposób przygotowania:

1. Cytryny starannie wyszoruj i sparz wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. W miseczce wymieszaj miód z olejem, 2 łyżkami wody, sokiem i skórką cytrynową. Przypraw solą, pieprzem i imbirem. 

2. Kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i natrzyj przygotowaną marynatą - z zewnątrz i wewnątrz. Włóż na całą noc do lodówki. 

3. Odłożoną cytrynę pokrój w plasterki. Zamarynowanego kurczaka ułóż w żaroodpornym naczyniu. Do tuszki włóż kilka plasterków cytryny oraz gałązki rozmarynu. Skrzydełka podwiń pod spód, a nogi zwiąż bawełnianą nicią. Tuszkę obłóż pozostałymi plastrami cytryny. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po 10 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 165°C. Piecz jeszcze ok. 80 minut. Aby kurczak miał chrupiącą skórkę, na 10 minut przed końcem pieczenia posmaruj go lub spryskaj lekko osoloną wodą.

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy