Kurczak słodko-kwaśny
Danie o bogatym smaku.

Składniki
- 300 g filetów z kurczaka
- 4 łyżki sosu sojowego
- 400 g marchewki
- 250 g czerwonej papryki
- 250 g pieczarek
- 1 pęczek dymek
- 150 g ryżu długoziarnistego
- sól
- 2 łyżki oleju
- 100 g mrożonego groszku
- biały pieprz
- 4 łyżki sosu chili (ze słoiczka)
Przygotowanie:
Filety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w paseczki. Sos sojowy wymieszaj z 2 łyżkami wody, polej mięso. Marchewki obierz, pokrój w cienkie słupki. Paprykę rozetnij, usuń pestki, pokrój w paseczki. Pieczarki oczyść, najlepiej pocierając wilgotnym papierowym ręcznikiem. Pokrój w plasterki. Dymki oczyść, potnij na kawałeczki.
Ryż ugotuj na sypko według przepisu podanego na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzej olej. Usmaż na nim mięso na rumiano. Zdejmij z patelni. Na tłuszczu ze smażenia mięsa usmaż marchewkę, paprykę i pieczarki. Pod koniec smażenia dodaj dymki oraz groszek (bez wcześniejszego rozmrażania). Do warzyw na patelni dołóż podsmażone mięso, wlej sos chili. Przypraw solą i białym pieprzem. Podawaj z ryżem.
Zobacz także: