Reklama

Kurczak słodko-kwaśny

Danie o bogatym smaku.

Składniki

  • 300 g filetów z kurczaka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 400 g marchewki
  • 250 g czerwonej papryki
  • 250 g pieczarek
  • 1 pęczek dymek
  • 150 g ryżu długoziarnistego
  • sól
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g mrożonego groszku
  • biały pieprz
  • 4 łyżki sosu chili (ze słoiczka)

Przygotowanie:

Filety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w paseczki. Sos sojowy wymieszaj z 2 łyżkami wody, polej mięso. Marchewki obierz, pokrój w cienkie słupki. Paprykę rozetnij, usuń pestki, pokrój w paseczki. Pieczarki oczyść, najlepiej pocierając wilgotnym papierowym ręcznikiem. Pokrój w plasterki. Dymki oczyść, potnij na kawałeczki.

Ryż ugotuj na sypko według przepisu podanego na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzej olej. Usmaż na nim mięso na rumiano. Zdejmij z patelni. Na tłuszczu ze smażenia mięsa usmaż marchewkę, paprykę i pieczarki. Pod koniec smażenia dodaj dymki oraz groszek (bez wcześniejszego rozmrażania). Do warzyw na patelni dołóż podsmażone mięso, wlej sos chili. Przypraw solą i białym pieprzem. Podawaj z ryżem.

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy