Przygotowanie:
Filety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w paseczki. Sos sojowy wymieszaj z 2 łyżkami wody, polej mięso. Marchewki obierz, pokrój w cienkie słupki. Paprykę rozetnij, usuń pestki, pokrój w paseczki. Pieczarki oczyść, najlepiej pocierając wilgotnym papierowym ręcznikiem. Pokrój w plasterki. Dymki oczyść, potnij na kawałeczki.
Ryż ugotuj na sypko według przepisu podanego na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzej olej. Usmaż na nim mięso na rumiano. Zdejmij z patelni. Na tłuszczu ze smażenia mięsa usmaż marchewkę, paprykę i pieczarki. Pod koniec smażenia dodaj dymki oraz groszek (bez wcześniejszego rozmrażania). Do warzyw na patelni dołóż podsmażone mięso, wlej sos chili. Przypraw solą i białym pieprzem. Podawaj z ryżem.
Zobacz także: