Kurczak w cytrynowej otulinie
Cytryny sparz wrzątkiem, wytrzyj do sucha, pokrój na cząstki. Czosnek obierz, pokrój na kawałeczki. I co dalej?
Zioła opłucz, osusz. Kurczaka umyj, wytrzyj. Tuszkę natrzyj solą i pieprzem - w środku i na zewnątrz. Do środka włóż czosnek, gałązki ziół i cząstki cytryn. Nogi zwiąż. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Ułóż w niej kurczaka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C.
Piecz przez godzinę i 30 minut. Po około 45 minutach wierzch tuszki posmaruj konfiturą cytrynową. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz, dodaj do kurczaka około 30 minut przed wyjęciem z piekarnika.
Gotową tuszkę podziel na porcje. Serwuj z upieczonymi pomidorkami. Udekoruj plasterkami cytryny. Jako dodatek podaj np. gotowany biały ryż.
Zobacz także: