Kurczak w roli głównej
Ten przepis zdradził szef kuchni. zapewniał, że przygotowanie nie jest trudne, a smak zniewala.
Składniki
Kurczak faszerowany
- 1 kurczak
- 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
- 1 średnia cebula
- 500 g pieczarek
- 3 główki + 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 4 łyżki masła
- po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej mielonej papryki
- majeranek
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Kurczaka natrzyj solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Kaszę ugotuj. Kilka pieczarek odłóż, pozostałe drobno pokrój. Cebulę posiekaj.
Na połowie masła zeszklij cebulę. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż, aż odparuje cały płyn. Dodaj dwa ząbki przeciśniętego czosnku. Wymieszaj z kaszą i jajkiem. Dopraw. Farszem wypełnij kurczaka. Otwór zszyj lub zepnij wykałaczkami. Ułóż kurczaka w żaroodpornym naczyniu.
Z boku ułóż przekrojony czosnek oraz pieczarki. Polej pozostałym roztopionym masłem. Piecz ok. 90 minut w temperaturze 180°C. Przygotowanie: 120 min Porcja: 590 kilokalorii.
Zobacz także: