Reklama

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Składniki

  • 1 duża pierś kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 świeżego ananasa
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • sól
  • biały pieprz
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki ketchupu

Przygotowanie:

Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Marchewkę i ananasa obierz, a następnie pokrój w cienkie plasterki.

Piersi kurczaka umyj i osusz. Pokrój w kosteczkę. Oprósz solą i mąką ziemniaczaną. W woku lub na dużej patelni rozgrzej olej. Obsmaż kurczaka z każdej strony, mieszając. Po 5 minutach dodaj imbir, posiekany czosnek i pieprz.

Wrzuć na patelnię paprykę, marchewkę i ananasa. Smaż 5 minut, często mieszając. Wlej ocet wymieszany z 3 łyżkami wody i cukrem. Po 2 minutach dodaj ketchup i wymieszaj. Podawaj z ryżem.

Reklama

Zobacz także:


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy