Reklama

Reklama

Kurczak z bobemi i ziołami

Składniki

  • szklanka ugotowanego i obranego bobu
  • 2 filety z kurczaka
  • ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 szklanki liści
  • świeżych ziół, np. mięta, kolendra, estragon
  • bazylia
  • cebula dymka
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • sok z limonki lub cytryny
  • łyżeczka miodu

Przygotowanie:

1. Filety umyj i pokrój na kawałki. Najgrubsze rozbij tłuczkiem, aby wszystkie miały taką samą grubość. Dopraw je solą, pieprzem i wysmaruj łyżką oliwy. Natrzyj połową startego czosnku. 

2. Liście natki, dymkę i zioła posiekaj, dodaj drugą połowę startego czosnku, bób, sól oraz pieprz. Wszystko razem wymieszaj, częściowo rozdrabniając bób. Wlej łyżkę oliwy i 2 łyżki soku z cytryny. 

3. Kurczaka zgrilluj na patelni, po 4 minuty z każdej strony, pod koniec smażenia skrop filety sokiem z cytryny lub limonki. Na sam koniec wlej miód. 

4. Następnie połącz z bobem i chwilę razem podgrzej. Przed podaniem posyp listkami natki, skrop oliwą, limonką lub cytryną.

Reklama

Zobacz także:

Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | kurczak | dania mięsne

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy