Reklama

Kurczak z brokułami w aksamitnym sosie curry

Nie musisz spędzać pół dnia w kuchni, by przyrządzić smaczny i efektowny posiłek!

Składniki

  • 200 g ryżu basmati
  • 1 mała papryczka chili
  • 500 g brokułów
  • 600 g fileta z kurczaka
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 250 ml bulionu
  • 200 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Brokuł podziel na różyczki. Gotuj przez 3-4 minuty w posolonym wrzątku. Filet z kurczaka opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w kostkę. 

2. Na dużej patelni rozgrzej olej. Włóż mięso i smaż 4-5 minut. Zdejmij z ognia. Posyp solą i pieprzem. Papryczkę chili rozetnij, usuń pestki i pokrój w cienkie krążki. Tłuszcz na patelni oprósz curry. Krótko zasmaż. Wlej bulion i śmietanę. Włóż chili. Poczekaj, aż całość zawrze, a wtedy zmniejsz ogień i gotuj 5 minut. Ewentualnie zagęść odrobiną mąki. \

Reklama

3. Na drugiej patelni zrumień płatki migdałowe. Do sosu włóż brokuły i mięso. Gotuj jeszcze 2-3 minuty. Przypraw solą i pieprzem. Potrawkę posyp płatkami migdałowymi. Podawaj z ryżem. 

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy