Kurczak z brokułami w aksamitnym sosie curry
Nie musisz spędzać pół dnia w kuchni, by przyrządzić smaczny i efektowny posiłek!
Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Brokuł podziel na różyczki. Gotuj przez 3-4 minuty w posolonym wrzątku. Filet z kurczaka opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w kostkę.
2. Na dużej patelni rozgrzej olej. Włóż mięso i smaż 4-5 minut. Zdejmij z ognia. Posyp solą i pieprzem. Papryczkę chili rozetnij, usuń pestki i pokrój w cienkie krążki. Tłuszcz na patelni oprósz curry. Krótko zasmaż. Wlej bulion i śmietanę. Włóż chili. Poczekaj, aż całość zawrze, a wtedy zmniejsz ogień i gotuj 5 minut. Ewentualnie zagęść odrobiną mąki. \
3. Na drugiej patelni zrumień płatki migdałowe. Do sosu włóż brokuły i mięso. Gotuj jeszcze 2-3 minuty. Przypraw solą i pieprzem. Potrawkę posyp płatkami migdałowymi. Podawaj z ryżem.
Zobacz także: