Reklama

Reklama

Kurczak z pieczarkami i puree

Składniki na 6-8 porcj

  • 1 cały kurczak
  • 40 dag pieczarek
  • 20 dag małych cebulek
  • 3-4 bulwy selera
  • 50 dag ziemniaków
  • 1/2 szklanki śmietany 12 proc.
  • 1 szklanka wytrawnego wina
  • 2 szklanki bulionu
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

1. Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, podzielić na części, oprószyć pszenną mąką. Smażyć w rondlu na gorącym oleju do  zrumienienia, doprawić, wyjąć.

2. Do rondla wrzucić obrane  cebulki i pieczarki, obsmażyć na tłuszczu po kurczaku, dodać 3/4 posiekanego rozmarynu. Wlać wino i bulion, doprowadzić do wrzenia, doprawić. Włożyć  kurczaka, dusić pod przykryciem na średnim ogniu 50 minut. Mięso wyjąć, sos zagęścić mąką kukurydzianą, ponownie włożyć mięso.

3. Selery i ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić, zalać śmietaną, zmiksować na gładkie puree. Doprawić gałką muszkatołowa i solą. Podawać z kurczakiem, polać sosem z cebulkami i pieczarkami, posypać resztą  posiekanego rozmarynu.

Reklama

Zobacz również:



Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy