Kurczak z pieczarkami i puree
1. Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, podzielić na części, oprószyć pszenną mąką. Smażyć w rondlu na gorącym oleju do zrumienienia, doprawić, wyjąć.
2. Do rondla wrzucić obrane cebulki i pieczarki, obsmażyć na tłuszczu po kurczaku, dodać 3/4 posiekanego rozmarynu. Wlać wino i bulion, doprowadzić do wrzenia, doprawić. Włożyć kurczaka, dusić pod przykryciem na średnim ogniu 50 minut. Mięso wyjąć, sos zagęścić mąką kukurydzianą, ponownie włożyć mięso.
3. Selery i ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić, zalać śmietaną, zmiksować na gładkie puree. Doprawić gałką muszkatołowa i solą. Podawać z kurczakiem, polać sosem z cebulkami i pieczarkami, posypać resztą posiekanego rozmarynu.
Zobacz również: