Kurczak zapiekany z ryżem
Danie nie wymaga wielkich wysiłków: wystarczy je wstawić do piekarnika i robi się samo. Najprościej podać je w formie, w której się piekło, więc wybierz ładną!
1. Udka umyć, natrzeć przyprawą, wstawić na noc do lodówki.
2. Następnego dnia udka obsmażyć na oleju, zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu zrumienić pokrojoną w plasterki cebulę. Wsypać opłukany ryż, wymieszać, dodać pokrojone pomidory i rodzynki, dodać sól i pieprz. Chwilę smażyć razem.
3. Ryż z rodzynkami przełożyć do żaroodpornego naczynia, na wierzchu ułożyć udka, zalać bulionem. Przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C, piec około 45 min. Na 10 min przed końcem pieczenia zdjąć folię, by udka się zrumieniły. Udekorować kolendrą. Nas za rada Zamiast śmietany można użyć garści nerkowców namoczonych w szklance wody i zmiksowanych razem. Będzie bardziej orzechowo.