Kurczak ziołowo-czosnkowy
Bardzo łatwe do przyrządzenia danie, które urzeka soczystością i bogatym smakiem. Idealne dla całej rodziny!

Składniki
- 4 udka z kurczaka
- 1/3 szklanki oleju
- 4 ząbki czosnku
- po 1 łyżeczce mielonej papryki ostrej i słodkiej
- 2 łyżki suszonego oregano
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:1. Czosnek obierz i potnij w plasterki. Udka umyj i osusz. Olej wymieszaj z czosnkiem, ziołami i przyprawami. Marynatą polej mięso. Wymieszaj, by było nią dobrze pokryte. Przykryj folią i wstaw do lodówki na godzinę lub całą noc. 2. Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia. Wierzch posmaruj marynatą z dna miski. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz ok. 45 minut.Zobacz także: