Kwas miodowy

Lecznicza moc miodu jest znana od wieków. Miodowy kwas można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów.

Miód akacjowy lub kwiatowy będzie odpowiedni i sprawdzi się w tym przepisie
Miód akacjowy lub kwiatowy będzie odpowiedni i sprawdzi się w tym przepisie123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 l wody
  • 500 g płynnego miodu wielokwiatowego lub akacjowego
  • 150 g świeżych drożdży
  • 4–5 łyżek soku wyciśniętego z cytryny
  • 30 g niedużych rodzynek
48 min

Wodę gotujemy, studzimy i rozpuszczamy w niej miód. Drożdże rozcieramy i dodajemy do wody z miodem. Całość odstawiamy na co najmniej 12 godzin.

Napój przecedzamy przez gazę lub sitko o małych oczkach, dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Do wyparzonych butelek wsypujemy po kilkanaście rodzynek, zalewamy przecedzonym napojem, zatykamy korkiem i odstawiamy na 48 godzin.

Zobacz także: 

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas