Kwiaty cukinii w cieście
Niezwykle efektowne i smaczne danie, które zaskoczy wszystkich gości.
Sposób przygotowania:
1. Kwiaty cukinii rozchylamy, usuwamy pręciki, płuczemy i osuszamy. Do miski wbijamy jajko. Dodajemy mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz piwo. Miksujemy lub mieszamy trzepaczką. Jeżeli ciasto jest za gęste, dodajemy więcej piwa. Odstawiamy.
2. Fetę rozgniatamy widelcem i mieszamy z połową natki pietruszki. Kwiaty napełniamy łyżką farszu.
3. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy sporą ilość oleju (ok. 2 cm wys.). Kwiaty cukinii zanurzamy w cieście i kładziemy na patelni. Smażymy po 2 minuty z obu stron. Odsączamy na ręcznikach papierowych. Podajemy posypane resztą natki.
Zobacz także: