Łaciaty seromak
Zaskakujący pyszny i efektowny przepis na sernik z makiem. Goście będą w siódmym niebie!
Składniki
- 300 g cukru
- 2 torebki cukru wanilinowego
- 10 jajek
- 2 kg mielonego twarogu
- 3 torebki budyniu waniliowego (każda na 500 ml mleka)
- 1 torebka (250 g) suchego mielonego maku
- tłuszcz i kasza manna do blachy lub papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasnokremową masę. Porcjami dodawaj twaróg oraz proszek budyniowy. Blachę o wymiarach 32x38 cm natłuść i wysyp kaszą manną lub wyłóż papierem do pieczenia.
2. Odłóż około 1/4 masy serowej. Pozostałą wyłóż na spód blachy i równomiernie rozsmaruj. Odłożoną masę serową wymieszaj z suchym makiem. Łyżką nakładaj na masę z sera - tak, aby powstały łatki (ewentualnie lekko przemieszaj czubkiem noża, tworząc wzór marmurkowy).
3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piecz 60 minut. Wystudź.
Zobacz także: