Lahmacun – pizza z mielonym mięsem
Lahmacun to tradycyjna pizza turecka. W jej skład wchodzi bardzo cienkie ciasto oraz mięsne nadzienie.
Składniki
na ciasto
- 350 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
na farsz
- 1/2 kg mielonej łopatki jagnięcej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1/3 posiekanego pęczka natki pietruszki
- 1 średnia cebula
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
dodatkowe
- 1 duży pomidor
- 1 czerwona cebula
- 2 ogórki
1. Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z solą i drożdżami. Wlej wodę i oliwę, wyrób ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i zostaw na godzinę do wyrośnięcia.
2. Ciasto uderz pięścią i ponownie chwilę wyrób. Podziel na osiem części. Rozwałkuj je na cienkie placki o średnicy około 23 cm.
3. Mięso wymieszaj z posiekaną cebulą, czosnkiem, natką, solą i pieprzem. Każdy placek posmaruj mięsnym farszem. Wkładaj pizze kolejno do piekarnika i piecz 8 minut w 240 stopniach C. Podawaj z pokrojonymi warzywami.
Zobacz także: