Lahmacun – pizza z mielonym mięsem

Lahmacun to tradycyjna pizza turecka. W jej skład wchodzi bardzo cienkie ciasto oraz mięsne nadzienie.

Tradycyjna pizza turecka
Tradycyjna pizza turecka123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 350 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy

na farsz

  • 1/2 kg mielonej łopatki jagnięcej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/3 posiekanego pęczka natki pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz

dodatkowe

  • 1 duży pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ogórki

1. Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z solą i drożdżami. Wlej wodę i oliwę, wyrób ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i zostaw na godzinę do wyrośnięcia. 

2. Ciasto uderz pięścią i ponownie chwilę wyrób. Podziel na osiem części. Rozwałkuj je na cienkie placki o średnicy około 23 cm. 

3. Mięso wymieszaj z posiekaną cebulą, czosnkiem, natką, solą i pieprzem. Każdy placek posmaruj mięsnym farszem. Wkładaj pizze kolejno do piekarnika i piecz 8 minut w 240 stopniach C. Podawaj z pokrojonymi warzywami. 

Zobacz także:

Pszczele azyleStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas