Lahmacun - turecka pizza
Drożdże wymieszać z cukrem, szczyptę, soli, mąkę i drożdże umieścić w misce, stopniowo wlewać 350 ml wody wyrabiając za pomocą robota kuchennego, na gładkie ciasto. Odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.
Cebule i 2 pomidory, zetrzeć, paprykę i pietruszkę i czosnek drobno pokroić. Przygotowane składniki wymieszać z mięsem, oliwą, przecierem paprykowym, koncentratem pomidorowym. Doprawić tymiankiem, kminem, solą, pieprzem, papryką i chili.
4 pomidory, pół ogórka i czerwone cebule pokroić w cienkie plastry.
Ciasto podzielić na 10-12 kawałków, każdy rozwałkować na krążek o średnicy 20 cm. Umieścić na wyłożonej papierem blasze. Smarować przygotowana masą i piec kolejno w temp. 200 st. C przez 10 minut. Wyjąć i podawać z przygotowanymi świeżymi warzywami.
Zobacz także: