Łakocie dla zdrowia i urody
Bardzo smaczne, lekkie i zdrowe – te słodycze warto jeść codziennie.
Składniki na 4-6 porcji: 1/2 kg dojrzałych brzoskwiń, 15 dag białego mielonego twarogu, 2 łyżki suchego maku, 1/2 szklanki mleka, 200 ml śmietanki 30 proc., galaretka brzoskwiniowa, kieliszek amaretto, łyżka cukru pudru, śmietan-fix
1. Brzoskwinie sparz wrzątkiem, a następnie obierz ze skóry. Mak zalej mlekiem i gotuj 30-40 minut, po czym osącz go na sitku.
2. Brzoskwinie pokrój bardzo drobno w kosteczkę lub zmiksuj. Galaretkę rozpuść w szklance wrzątku i wymieszaj z rozdrobnionym miąższem brzoskwiń. Odstaw do ostygnięcia.
3. Gdy galaretka z miąższem brzoskwiń przestygnie, połowę rozlej do pucharków i wstaw do lodówki, aby dobrze zastygła.
4. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fiksem, po czym odłóż 2 łyżki bitej śmietany i wstaw do lodówki. Pozostałą śmietanę połącz delikatnie ze zmielonym na gładko twarogiem, likierem amaretto oraz osączonym makiem. Wyłóż krem twarogowo-makowy do pucharków na zastygniętą warstwę brzoskwiniową, przykryj pozostałą galaretką i jeszcze schładzaj.
5. Przed podaniem udekoruj deser odłożoną bitą śmietaną.
Przygotowanie: 90 minut
Porcja: 315 kilokalorii
Składniki na 8-12 sztuk: po 10 dag płatków owsianych i suszonej żurawiny, 5 dag pestek słonecznika, 8-9 dag mąki pszennej, jajko, 5 dag białego cukru, 9 dag brązowego cukru, 1/2 kostki miękkiego masła (ok. 10 dag), 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli
Ewentualnie: 1/2 łyżeczki cynamonu, kilka kropli aromatu waniliowego lub migdałowego, po 2 łyżeczki płatków migdałowych oraz mielonych orzechów
Ponadto: papier do pieczenia
1. Do miski włóż miękkie masło, dodaj oba rodzaje cukru i ucieraj drewnianą pałką lub mikserem na puszystą masę. Umyte jajko rozbij wprost do miski z masłem, utrzyj. Następnie dodawaj po kolei nie przerywając ucierania: mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i ewentualnie aromat oraz cynamon (o ile lubisz ciasteczka o smaku wanilii i cynamonu).
2. Odłóż mikser i dodaj: ziarnka słonecznika, płatki owsiane, a na koniec żurawinę (jeżeli jest w całych kawałkach, możesz ją pokroić). Jeśli lubisz orzechy, dodaj je teraz do masy. Wszystkie składniki wymieszaj łyżką.
3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nabieraj łyżką po porcji ciasta i przekładaj na papier, lekko spłaszczając każdą porcję tak, aby uzyskać kształt ciasteczek. Możesz jeszcze posypać je z wierzchu płatkami migdałowymi. Ciastka owsiane piecz 10-15 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190° C.
Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 215 kilokalorii
Składniki na 10 sztuk: 10 niewielkich jabłek, 1/2 litra mleka, 4 żółtka, 4 łyżki cukru, 1/2 łyżki mąki, 30 dag suszonych miękkich śliwek (np. kalifornijskich), 1/2 szklanki obranych i posiekanych orzechów, np. laskowych l laska wanilii lub opakowanie cukru wanilinowego
Ponadto: papier do pieczenia
1. Jabłka obierz, ostrożnie wykrój z nich komory nasienne. Użyj do tego ostrego wąskiego noża lub zaokrąglonej skrobaczki z ostrym czubkiem. Następnie zawiń osobno każdy owoc w zwilżony pergamin. Powstałą papierową sakiewkę zwiąż dość luźno nitką.
2. Zawinięte jabłka ułóż w brytfance i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160-170° C. Czas pieczenia zależy od wielkości jabłek. Niewielkim jabłuszkom wystarczy 25 minut, większe powinny pozostać w piecu nawet dwa razy dłużej.
3. Przygotuj krem: mleko zagotuj z miąższem wanilii i rozkrojoną laską wanilii (lub cukrem wanilinowym). Po zagotowaniu laskę wanilii usuń. Żółtka utrzyj z cukrem i mąką. Nie przerywając ucierania, wlewaj powoli gorące mleko. Zagotuj powstały krem na małym ogniu, cały czas mieszając.
4. Jabłka wyjmij z piekarnika, usuń papier. Do środka każdego jabłka włóż suszone śliwki. Całość polej przygotowanym ciepłym kremem waniliowym, posyp siekanymi orzechami laskowymi.
5. Gotowy deser podawaj zaraz po przyrządzeniu, gdy jest jeszcze ciepły.
Przygotowanie: 45 minut
Porcja: 240 kilokalorii
Składniki na 4 porcje: 8 połówek brzoskwiń świeżych lub z puszki, 5 dag orzechów włoskich, 20 dag chudego twarogu, 2 krążki ananasa z puszki, 2 łyżki rumu, sól, biały pieprz, galaretka z czerwonej porzeczki (lub galaretka malinowa lub wiśniowa), jogurt naturalny
Do dekoracji: listki świeżej mięty, 4 niewielkie cząstki ananasa, jasna i ciemna polewa, 8 połówek orzechów włoskich
1. Brzoskwinie z puszki osącz i ułóż na talerzyku. Ananasa również osącz, posiekaj drobno i połącz z białym serem (jeśli ser jest dość suchy i trudno go ucierać, możesz dodać odrobinę jogurtu naturalnego). Miksuj składniki tak długo, aż powstanie gładki krem. Następnie do kremowej masy dodaj rum oraz obrane ze skórki i drobno pokrojone orzechy włoskie (5 dag). Przypraw krem do smaku solą oraz białym pieprzem.
2. Tak przygotowaną kremową masę przełóż do szprycki (z szeroką końcówką w kształcie gwiazdki) i wyciskaj po porcji wprost na połówki brzoskwiń. Na kremie ułóż po połówce orzecha włoskiego.
3. Galaretkę przygotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i odstaw do przestygnięcia. Gdy galaretka będzie już tężała, wylej ją na 4 płaskie talerzyki. Polej ją jasną i ciemną polewą, tworząc ozdobny wzorek. Następnie ułóż na tężejącej galaretce po 2 połówki brzoskwiń z kremem, lekko je dociśnij. Deser wstaw do lodówki na godzinę, by galaretka dobrze zastygła. Przed podaniem udekoruj deser miętą i cząstkami anansa.
Przygotowanie: 85 minut
Porcja: 240 kilokalorii
Świat i Ludzie 20/2012