Lambada z pomarańczowym budyniem i bitą śmietaną
Przełożone aksamitnym kremem ciasta biszkoptowe lub francuskie smakują nieziemsko!
Sposób przygotowania:
1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka z cukrem ubij na puch. Ubijając, dodawaj po 1 żółtku, a na końcu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelej do natłuszczonej formy o wym. 25 x 40 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz ok. 25 minut. Wystudź. Nasącz sokiem pomarańczowym.
2. Odlej pół szklanki soku pomarańczowego i wymieszaj z proszkiem budyniowym. Pozostały sok zagotuj z cukrem. Wlej rozmącony budyń i chwilę pogotuj. Ciepłą masę wyłóż na biszkopt. Wystudź.
3. Żelatynę rozpuść w gorącym mleku. Wystudź. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Połącz z żelatyną. Wyłóż na masę pomarańczową. Przykryj herbatnikami - czekoladą do góry.
Zobacz także: