Lambada z pomarańczowym budyniem i bitą śmietaną
Przełożone aksamitnym kremem ciasta biszkoptowe lub francuskie smakują nieziemsko!
Składniki
na biszkopt
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru (220 g)
- 3/4 szklanki mąki (112 g)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 – 3/4 szklanki soku pomarańczowego
- 2 opakowania herbatników z polewą czekoladową (22-24 sztuki)
na masę pomarańczową
- 1 l soku pomarańczowego
- 1/2 szklanki cukru (110 g)
- 2 torebki budyniu śmietankowego
na masę śmietankową
- 0,5 l śmietanki 30 proc.
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru (40 g)
Sposób przygotowania:
1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka z cukrem ubij na puch. Ubijając, dodawaj po 1 żółtku, a na końcu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelej do natłuszczonej formy o wym. 25 x 40 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz ok. 25 minut. Wystudź. Nasącz sokiem pomarańczowym.
2. Odlej pół szklanki soku pomarańczowego i wymieszaj z proszkiem budyniowym. Pozostały sok zagotuj z cukrem. Wlej rozmącony budyń i chwilę pogotuj. Ciepłą masę wyłóż na biszkopt. Wystudź.
3. Żelatynę rozpuść w gorącym mleku. Wystudź. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Połącz z żelatyną. Wyłóż na masę pomarańczową. Przykryj herbatnikami - czekoladą do góry.
Zobacz także: