Lasagne na słono i słodko

Szerokie płaty makaronu lasagne to pole do popisu dla lubiących kreatywność kucharzy.

Wbrew pozorom przyrządzanie lasagne nie wymaga dużo czasu
Wbrew pozorom przyrządzanie lasagne nie wymaga dużo czasu123RF/PICSEL

Przygotowanie:
1. Wysmaż pokrojony boczek, zdejmij z patelni, a na wytopionym, tłuszczu zrumień mięso mielone. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, wyciśnięty czosnek i podsmaż. Następnie wymieszaj z koncentratem, boczkiem i pomidorami z puszki. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Duś pod przykryciem 10 minut.
2. Przygotuj sos beszamelowy: w garnku rozgrzej masło, oprósz mąką i zasmaż. Dolej bulion, śmietankę i zagotuj. Potem wsyp garść parmezanu i gałkę muszkatołową.
3. Na spód naczynia żaroodpornego wlej 100 ml beszamelu i ułóż 3 płaty lasagne. Rozłóż połowę mięsnej masy i polej sosem, tak samo rozłóż kolejną warstwę. Ostatnią warstwę polej sosem i posyp parmezanem. Piecz w 200 st. C około 40 min. Roladki lasagne z ricottąSkładniki na 4 porcje: 9 płatów lasagne, sól, 400 g ricotty, opakowanie rukoli, pieprz czarny mielony, gałązki rozmarynu, 200 g szynki, 2 łyżki masła, łyżka mąki, 200 ml mleka, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:
1. Płaty lasagne gotujemy 5-6 minut w osolonej wodzie. Wyjmujemy łyżką cedzakową, przelewamy zimną wodą.
2. Ricottę mieszamy z pokrojoną rukolą, doprawiamy solą, pieprzem i drobno siekanymi liśćmi rozmarynu. Płaty lasagne kroimy na połowy, które nakrywamy plastrami szynki tej samej wielkości. Smarujemy doprawioną ricottą, mocno rolujemy i układamy ciasno obok siebie w nasmarowanej masłem brytfannie.
3. Z mąki i reszty masła robimy zasmażkę. Rozprowadzamy ją mlekiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tak powstałym beszamelem zalewamy roladki. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 170°C na 25 minut. Przed podaniem dekorujemy gałązką rozmarynu.

Z tuńczykiem i serem

Przygotowanie:
1. Lasagne gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy i odsączamy.
2. Ser mielimy, mieszamy z odsączonym tuńczykiem, jajkiem, skórką z cytryny i pietruszką. Doprawiamy solą i pieprzem. Plastry lasagne rozkładamy. Smarujemy serem i zwijamy jak naleśniki.
3. Pomidory myjemy, czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Dno brytfanny smarujemy oliwą i wypełniamy połową pomidorów i połową czosnku. Lekko solimy, doprawiamy pieprzem. Na pomidorach układamy makaron i przykrywamy resztą pomidorów z czosnkiem, ponownie doprawiamy solą i pieprzem.
4. Skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C. Ze świeżymi owocamiSkład na 4 porcje: 200 g makaronu lasagne, sól, 3 łyżki cukru pudru, 400 g malin, truskawek lub innych owoców sezonowych, 1 opakowanie czerwonej galaretki owocowej, 2 białka, 100 g cukru, 1/2 cytryny, płatki migdałowe.

Przygotowanie:
1. Lasagne gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i rozkładamy na ściereczce. Kroimy na mniejsze części równej wielkości.
2. Przygotowujemy galaretkę owocową według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do stężenia. Na talerzyku kładziemy płat makaronu, posypujemy go cukrem pudrem, malinami, plasterkami truskawek lub innych owoców. Zalewamy niewielką ilością tężejącej galaretki. Tę czynność powtarzamy jeszcze raz. Podobnie przygotujemy pozostałe porcje.
3. Białka ubijamy z cukrem i sokiem z połowy cytryny na sztywną pianę. Pianą dekorujemy każdą porcję. Krótko zapiekamy w piekarniku, w temperaturze 250°C. Deser dekorujemy płatkami migdałowymi i natychmiast podajemy.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas