Leciutkie ciasto z porzeczką
Lubisz, gdy ciasto ma kwaskowaty, orzeźwiający smak? Zamiast likierem skrop jeden blat sokiem z cytryny. Możesz też dodać do ciasta przed pieczeniem łyżkę tartej z niej skórki.
Masło, cukier i śmietanę przełóż do rondla i zagotuj do momentu roztopienia się masła. Wsyp cukier waniliowy, wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Mąkę przesiej przez sito. Jajka i żółtka dodaj do wystudzonej masy, zmiksuj wszystko do gładkości. Następnie dołóż mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj szpatułką do połączenia się składników.
Prostokątną formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej gotowe ciasto. Piecz je ok. 30-40 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Galaretkę przygotuj według instrukcji.
Schłodzony biszkopt przekrój na pół. Jedną część lekko skrop likierem i przykryj drugą tak, aby powstało piętrowe ciasto.
Na wierzch wyłóż drobne owoce i wylej stężałą galaretkę. Wstaw do lodówki, a potem pokrój na prostokąty.