Reklama

Reklama

Leciutkie ciasto z porzeczką

Lubisz, gdy ciasto ma kwaskowaty, orzeźwiający smak? Zamiast likierem skrop jeden blat sokiem z cytryny. Możesz też dodać do ciasta przed pieczeniem łyżkę tartej z niej skórki.

Składniki Na ciasto

  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 żółtka

Składniki oraz

  • 4-5 łyżek czarnej porzeczki lub jagód z zalewy
  • galaretka wiśniowa
  • pół kieliszka amaretto

Masło, cukier i śmietanę przełóż do rondla i zagotuj do momentu roztopienia się masła. Wsyp cukier waniliowy, wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Mąkę przesiej przez sito. Jajka i żółtka dodaj do wystudzonej masy, zmiksuj wszystko do gładkości. Następnie dołóż mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj szpatułką do połączenia się składników.

Prostokątną formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej gotowe ciasto. Piecz je ok. 30-40 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Galaretkę przygotuj według instrukcji.

Reklama

Schłodzony biszkopt przekrój na pół. Jedną część lekko skrop likierem i przykryj drugą tak, aby powstało piętrowe ciasto.

Na wierzch wyłóż drobne owoce i wylej stężałą galaretkę. Wstaw do lodówki, a potem pokrój na prostokąty.

Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy