Leciutkie ciasto z porzeczką
Lubisz, gdy ciasto ma kwaskowaty, orzeźwiający smak? Zamiast likierem skrop jeden blat sokiem z cytryny. Możesz też dodać do ciasta przed pieczeniem łyżkę tartej z niej skórki.

Składniki
Na ciasto
- 250 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 2 żółtka
oraz
- 4-5 łyżek czarnej porzeczki lub jagód z zalewy
- galaretka wiśniowa
- pół kieliszka amaretto
Masło, cukier i śmietanę przełóż do rondla i zagotuj do momentu roztopienia się masła. Wsyp cukier waniliowy, wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Mąkę przesiej przez sito. Jajka i żółtka dodaj do wystudzonej masy, zmiksuj wszystko do gładkości. Następnie dołóż mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj szpatułką do połączenia się składników.
Prostokątną formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej gotowe ciasto. Piecz je ok. 30-40 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Galaretkę przygotuj według instrukcji.
Schłodzony biszkopt przekrój na pół. Jedną część lekko skrop likierem i przykryj drugą tak, aby powstało piętrowe ciasto.
Na wierzch wyłóż drobne owoce i wylej stężałą galaretkę. Wstaw do lodówki, a potem pokrój na prostokąty.