Reklama

Leczo z papryki, cukinii i kiełbasy

Do leczo warto dodać kabaczki oraz pokrojoną marchewkę podsmażoną na oleju. Zamiast kiełbasy można włożyć grillowane serdelki.

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 3 papryki
  • 2 cebule
  • 2 puszki pomidorów w zalewie
  • 40 dag cienkiej chudej kiełbasy
  • 10 dag boczku
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka, zioła prowansalskie

1. W dużym garnku rozgrzać olej, usmażyć na nim posiekaną drobno cebulę. Kiedy lekko się zeszkli, dodać pokrojony w dużą kostkę boczek i kiełbasę pokrojoną w talarki. Po dwóch minutach dodać pokrojoną w kilkucentymetrowe paski paprykę. Wszystko podsmażać na mocnym ogniu, cały czas mieszając, by danie się nie przypaliło. Następnie dodać pomidory (jeśli są w całości, to je rozdrobnić). Doprawić słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem, ziołami.

2. Po kilku minutach dodać  pokrojoną w niedużą kostkę cukinię, przykryć garnek i dusić na małym ogniu, przez około  15 minut pod przykryciem,  aż cukinia będzie miękka.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy