Leczo z papryki, cukinii i kiełbasy
Do leczo warto dodać kabaczki oraz pokrojoną marchewkę podsmażoną na oleju. Zamiast kiełbasy można włożyć grillowane serdelki.
1. W dużym garnku rozgrzać olej, usmażyć na nim posiekaną drobno cebulę. Kiedy lekko się zeszkli, dodać pokrojony w dużą kostkę boczek i kiełbasę pokrojoną w talarki. Po dwóch minutach dodać pokrojoną w kilkucentymetrowe paski paprykę. Wszystko podsmażać na mocnym ogniu, cały czas mieszając, by danie się nie przypaliło. Następnie dodać pomidory (jeśli są w całości, to je rozdrobnić). Doprawić słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem, ziołami.
2. Po kilku minutach dodać pokrojoną w niedużą kostkę cukinię, przykryć garnek i dusić na małym ogniu, przez około 15 minut pod przykryciem, aż cukinia będzie miękka.