Reklama

Lekka pianka grejpfrutowa

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 20 dag cukier
  • do dekoracji skóra z 1 pomarańczy
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąka pszenna
  • 2 czerwone grejpfruty
  • 1 łyżeczka cukier puder
  • 4 sztuki jajko
  • listki mięty do dekoracji

Grejpfruty umyj, przetnij na połówki. Z każdej części odkrój od spodu cieniutki plasterek, aby powstały stabilne miseczki. Wykrój miąższ (nie przecinając skórki), przełóż na sitko i odciśnij sok. Żółtka jaj oddziel od białek. Żółtka utrzyj z połową cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wsyp mąkę i wlej sok grejpfrutowy. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.

Białka ubij na sztywną pianę. W połowie ubijania (gdy białka podwoją swoją objętość) wsyp stopniowo pozostały cukier. Powstałą pianę dodaj do masy z żółtek. Wymieszaj łyżką.

Reklama

Masę przełóż do grejpfrutowych miseczek i ustaw je na blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. Piecz 30 min. Wyjmij, oprósz cukrem pudrem, udekoruj i od razu podawaj.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy