Lekka zupa szpinakowa

Składniki
- pieprz
- 2 łyżki masło
- 1-2 marchewka
- 20 dag szpinak
- 1 cebula
- 3/4 szklanki śmietana
- 1 łyżka mąka
- 1,5 l wywar warzywny
- sól
- 2 ziemniaki
3-4 osób
Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę, szpinak oczyścić, dokładnie wypłukać i pokroić, cebule posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
W garnku na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek. Dodać ziemniaki i marchewkę, chwilę podsmażyć, mieszając, wlać wodę, doprawić solą i pieprzem. Dodać wywar warzywny. Całość gotować ok. 20 minut.
Zabielić zupę śmietanką wymieszana z mąką. Gotować kilka minut i dodać pokrojony drobno szpinak, doprawić zupę gałką muszkatołową. Przed podaniem posypać czerwonym pieprzem.