Lekka zupa z rzeżuchy
Jajka włóż do garnka i zalej taką ilością wody, aby je zakryła. Dodaj 2 łyżeczki soli (dzięki temu skorupka będzie lepiej odchodziła po ugotowaniu). Od momentu wrzenia wody gotuj jajka około 8 min. Następnie od razu przelej je zimną wodą. Gdy wystygną, obierz ze skorupek i posiekaj w drobną kostkę.
Rzeżuchę dokładnie umyj, przebierz, odrzucając pożółkłe listki, osącz z nadmiaru wody. 2 łyżki odłóż do dekoracji.
Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupin i posiekaj w drobną kostkę. W garnku roztop masło i zeszklij na nim posiekaną cebulę. Dodaj ziemniaki, zalej 1 i 1/2 szklanki wrzątku i gotuj, aż ziemniaki zmiękną. Tuż przed końcem gotowania dodaj rzeżuchę i odstaw, aby wszystko lekko przestygło.
Następnie zmiksuj wszystko blenderem. Podczas miksowania dodawaj stopniowo bulion. Całość ponownie zagotuj. Na koniec dopraw do smaku solą, białym pieprzem i śmietaną.
Ciepłą zupę przelej do miseczek, udekoruj posiekanym jajkiem i odłożoną rzeżuchą. Zupę możesz podawać z grzankami lub ćwiartkami jajka na twardo. Świetnie smakuje również jako chłodnik.