Lekki placek bananowy
Aktualizacja
Ten wypiek pokochają wielbiciele tradycyjnych smaków! Fantastyczne ciasto bananowo-daktylowe uprzyjemni rodzinny podwieczorek.

Składniki
- 5 bananów
- 300 g mąki
- 100 g daktyli
- 2 jajka
- 1/4 szklanki soku jabłkowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju
- 1/3 szklanki cukru
- łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Daktyle zalej sokiem jabłkowym i gotuj przez 10 minut. Odcedź i zmiksuj. Dodaj do nich trzy obrane i rozgniecione widelcem banany, jajka i olej. Wszystko zmiksuj.
2. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier. Wymieszaj i przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem.
3. Na cieście ułóż dwa banany pokrojone w paseczki. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez ok. 55 minut w 170 st. C.
Zobacz także: