Lekki placek bananowy

Aktualizacja

Ten wypiek pokochają wielbiciele tradycyjnych smaków! Fantastyczne ciasto bananowo-daktylowe uprzyjemni rodzinny podwieczorek.

Lekki, pachnący daktylami placek bananowy to świetny dodatek do popołudniowej herbaty
Lekki, pachnący daktylami placek bananowy to świetny dodatek do popołudniowej herbaty123RF/PICSEL

Składniki

  • 5 bananów
  • 300 g mąki
  • 100 g daktyli
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki soku jabłkowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki cukru
  • łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Daktyle zalej sokiem jabłkowym i gotuj przez 10 minut. Odcedź i zmiksuj. Dodaj do nich trzy obrane i rozgniecione widelcem banany, jajka i olej. Wszystko zmiksuj.

2. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier. Wymieszaj i przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem.

3. Na cieście ułóż dwa banany pokrojone w paseczki. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez ok. 55 minut w 170 st. C.

Zobacz także:

Deser z bananow i fig na cieście filoStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?