Reklama

Lekkie dania po świątecznym "obżarstwie". Co warto przygotować?

Podczas Wielkanocy nie liczymy kalorii i zajadamy się różnego rodzaju potrawami. Jeśli chodzi o dania wytrawne, to na stołach królują głównie mięsa i wędliny, dlatego też po świętach warto przyrządzić coś jarskiego i lekkiego. Poniżej kilka moich propozycji.

Szybkie, smaczne i proste w przygotowaniu są dania z makaronem. Oczywiście można zrobić takie z “ciężkimi" sosami i dużą ilością mięsa, ale tym razem obiecałam, że będzie lekko. Poniżej dwie propozycje na makarony: z sosem pomidorowym (mnie zostały jeszcze ostatnie sztuki domowego przecieru) i suszonymi pomidorami. 

Składniki

  • makaron wstążki
  • parmezan
  • świeża bazylia

Składniki SOS:

  • 750 ml passata pomidorowa
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • bazylia suszona
  • sól
  • pieprz

Zobacz równieżSprawdzone przepisy na mazurki od Ewy Wachowicz

Opis przygotowania: 

Reklama

Oliwę wlać na rozgrzaną patelnię, wrzucić pokrojony na plasterki czosnek. Podsmażyć, uważając, by się nie przypalił. Wlać passatę pomidorową,  przyprawić roztartą w dłoniach bazylią. Zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Makaron ugotować al dente. Odcedzić i przełożyć do sosu. Skropić odrobiną oliwy. Delikatnie wymieszać i od razu podawać. Posypać startym serem, udekorować listkami bazylii.

Makaron z suszonymi pomidorami

Składniki

  • 400 g makaronu wstążki
  • sól do gotowania
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • łyżka oliwy (można użyć tej z pomidorów)
  • kawałek mozzarelli
  • bazylia do dekoracji

Opis przygotowania: 

Czosnek posiekać i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Pomidory wyjąć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do podsmażonego czosnku.

Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić, zahartować zimną wodą i przełożyć na patelnię z sosem. Wymieszać. Na wierzch poszarpać mozzarellę. Udekorować bazylią. 

Jeśli nie macie jeszcze dość jajek, lub chcecie zrobić je w zupełnie innej odsłonie niż podczas świąt, to polecam jajka sadzone w sosie śmietanowym. Jestem przekonana, że każdemu posmakują. Musicie jednak zadbać o dobrej jakości produkty, a przede wszystkim jajka od kurki “szczęśliwie i wolno biegającej". 

Składniki

  • 4 jajka
  • 0,5l śmietany 30%
  • pęczek koperku lub pietruszki
  • sól
  • pieprz

Składniki Puree ziemniaczane

  • 600 g ziemniaków
  • łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • gałka muszkatołowa

Przeczytaj także: Farsze do jajek, które podbiją podniebienia twoich gości

Opis przygotowania: 

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Zmiażdżyć tłuczkiem, dodając jednocześnie masło, śmietanę i świeżo startą gałkę muszkatołową (wystarczy szczypta).

Na  patelnię wlać śmietanę i na wolnym ogniu gotować ją kilka minut - by trochę odparowała. Następnie wbić jajka (tak jak sadzone, uważając żeby żółtko nie popłynęło), posolić, przyprawić pieprzem i dusić, aż białko zetnie się całkowicie - żółtko ma pozostać płynne. Pod koniec dodać drobno posiekany koperek (ja preferuję koperek, ale można zastąpić go pietruszką).

Na talerz nałożyć puree ziemniaczane, a następnie jajka wraz z powstałym sosem. Można udekorować dodatkowo świeżym koperkiem. 

Na koniec zaprezentuję wam przepis na lekki i smaczny deser, jakim są małdrzyki krakowskie. To twarogowe placki, które najczęściej podaje się na słodko i posypuje cukrem pudrem. Ich nazwa wywodzi się od sera, który nazywa się “małdrzykiem". Można serwować je zarówno na słodko, jak i na słono. W pierwszym przypadku obowiązkowo należy posypać je cukrem pudrem. Dodatkowo sprawdzi się miód, syrop klonowy i sezonowe owoce. 

Składniki

  • ½ kg sera białego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • łyżka masła
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła klarowanego do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

Składniki SOS:

  • ½ kg suszonych moreli
  • 1 jabłko
  • łyżeczka cynamonu

Przygotowanie: 

Ser przełożyć do miski. Wybić jajko, dodać żółtko. Zmiksować. Wlać roztopione i lekko przestudzone masło. Uperfumować skórką otartą z cytryny i cukrem waniliowym. Ponownie zmiksować. Dodać mąkę i wymieszać.

Uformować jak racuchy i usmażyć na maśle. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Oprószyć cukrem pudrem.

Podawać z sosem morelowo-jabłkowym. Suszone owoce namoczyć i ugotować w tej samej wodzie. Wkroić obrane jabłko. Wymieszać, przyprawić cynamonem i dusić, aż owoce się rozpadną. Zmiksować i nałożyć do miseczki. 

Po świętach mamy przesyt ciężkich potraw, ale nie oznacza to oczywiście, że powinniśmy w ogóle przestać jeść. Wymienione propozycje na pewno będą przydatne również ze względu na to, że ich przygotowanie jest stosunkowo proste. Po hucznym świętowaniu (zwłaszcza, jeśli to my przygotowywaliśmy zastawę wielkanocną) nie mamy ochoty spędzać całego dnia w kuchni. Powyżej, jak już zauważyliście, znajdziecie przepisy zarówno na słodko, jak i na słono; dla każdego i na każdy dzień.

Przeczytaj też: Przepisy na pasztety na Wielkanoc i nie tylko

 

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | Wielkanoc | lekkie potrawy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy