Reklama

Farsze do jajek. Proste i smaczne przepisy, które musisz spróbować

Jajka to symbol odradzającego się życia. To typowo wielkanocne produkty, których nie może zabraknąć w mojej kuchni oraz na stole. Pojawiają się one w koszyczku ze święconką, a oprócz tego serwuję je z różnorodnymi farszami. Każdy może wybrać coś dla siebie.

Jajka są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Co więcej, można je przygotować na bardzo wiele różnych sposobów. I to właśnie podczas Wielkanocy się na to decyduję. Dodatkowo, zwykło się mówić, że pisanki - z samego założenia - smakują lepiej.

Zobacz również: Zakazany przy wrzodach żołądka i zapaleniu jelit. Problem zaogni nawet kawałek                 

Jeśli chodzi o jajka w ogóle to zawierają wiele witamin (A, D, E czy K) oraz składników mineralnych. To też czysta forma białka! Jedno jajko zawiera około 80 kcal i daje uczucie sytości na długi czas. To właśnie dlatego produkt ten jest polecany także osobom będącym na diecie. Ci, którzy zmagają się z podwyższonym cholesterolem, powinni jednak ograniczyć ich spożywanie. Nie oznacza to trzeba całkowicie wyeliminować je ze swojej diety.

Reklama

Dzisiaj chcę się z wami podzielić sprawdzonymi przepisami na farsze, jakimi nadziewam jajka. Jest w czym wybierać! W mojej rodzinie zdecydowana większość lubi jajka (moja bratanica, kiedy była dzieckiem - niejadkiem, jedynie ten produkt ją do siebie przekonywał).

Na początek przepis na jaja faszerowane szynką i żółtym serem. 

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 plastry szynki konserwowej
  • 2 plastry sera żółtego
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Jajka ugotować, obrać, przekroić na pół. Żółtka wyjąć, wymieszać wraz z majonezem.  Dodać szynkę i ser pokrojone w drobną kostkę. Na samym końcu dodać posiekany szczypiorek, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.. Nałożyć do wydrążonych białek i posypać jeszcze szczypiorkiem.

Inna propozycja to jajka faszerowane suszonymi pomidorami i rzodkiewką. 

Składniki

  • 6 jajek
  • 3 łyżki majonezu
  • łyżka musztardy
  • 4 rzodkiewki
  • 4 suszone pomidory
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Jajka ugotować, obrać, przekroić na połowki. Wyjąć żółtka, przełożyć do miski dodać majonez i musztardę, rozetrzeć widelcem. Dodać pokrojone w drobną kostkę pomidory i rzodkiewki. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Nałożyć do wydrążonych białek. 

Kilkanaście dni przed świętami sieję rzeżuchę na odpowiednio przygotowanym podłożu, a mianowicie wacie obficie skropionej wodą. Dzięki temu podczas Wielkanocy mam piękną, zieloną dekorację stołu, jak również dodatek do sałatek czy pasty jajecznej. Rzeżucha zawiera dużo cennych witamin oraz minerałów. Wspomaga nasz układ odpornościowy, pomaga przy kłopotach z krążeniem i anemią. Warto włączyć ją do swojego menu, a Wielkanoc to idealna pora! 

Poniżej znajdziecie przepis na jajka z pastą jajeczną oraz rzeżuchą. 

Przeczytaj też: Kiedy wypada wolne w Wielkanoc? W tych dniach odpoczną uczniowie i pracownicy                

Składniki

  • 3 jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • łyżeczka musztardy
  • rzeżucha
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania: 

Jajka ugotować, obrać i przetrzeć przez sito. Wymieszać ze śmietaną i musztardą. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną rzeżuchę i wymieszać. Nałożyć na połowki jajek. 

Ci, którzy są miłośnikami oryginalnych smaków powinni skusić się na jajka faszerowane pastą z suszonych pomidorów. Smaczne i bardzo aromatyczne. 

Składniki

  • 6 jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • 6 suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania: 

Jajka ugotować, obrać, przekroić na połowki. Wyjąć żółtka, przełożyć do miski dodać majonez i suszone pomidory, zmiksować.  Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Nałożyć do wydrążonych białek. 

Moi drodzy, Wielkanoc to czas, kiedy wszyscy bliscy spotykają się i wspólnie biesiadują. To też okres, kiedy można sobie trochę pofolgować pod kątem kulinarnym. Generalnie staram się przestrzegać zasad zdrowego odżywiania i unikania słodyczy, ale podczas świąt wychodzę z założenia, że kalorie są... "ujemne"! Jeśli jednak chodzi o jajka, to produkt naprawdę godny uwagi i bardzo zdrowy. Oczywiście pod warunkiem, że jemy je w rozsądnych ilościach. O ile moi bliscy je lubią, o tyle bardzo często spotykałam się z osobami, które za nimi nie przepadają. Być może ten okres to właśnie czas, by to zmienić. Mam nadzieję, że garść powyższych przepisów wam to umożliwi. 

Czytaj także: Kontrowersyjny przepis polskiego kucharza na wielkanocny żurek                

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jaja
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy