Lekkie naleśniki z łososiem wędzonym

Jeśli masz ochotę na lekkie, pożywne śniadanie - wypróbuj przepis na naleśniki z łososiem. Zapewnią ci energię na cały poranek!

Lekkie śniadanie- naleśniki z łososiem wędzonym
Lekkie śniadanie- naleśniki z łososiem wędzonym123RF/PICSEL

Składniki

  • 200 g mąki
  • 4 duże jajka
  • 500 ml mleka
  • łyżka oliwy
  • 350 g łososia wędzonego na zimno
  • listki bazylii
  • szczypior
  • kwaśna śmietana
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

1. W misce miksujemy jajka, mąkę, mleko, oliwę oraz dużą szczyptę soli. Odstawiamy na 15 minut.

2. Rozgrzewamy patelnię z bardzo małą ilością oleju (tylko na pierwszy naleśnik). Nalewamy porcję ciasta i smażymy na dużym ogniu, aż brzegi naleśnika zaczną odchodzić od patelni. Podważamy łopatką i przewracamy na drugą stronę. Smażymy jeszcze przez chwilę. Powtarzamy czynność, dopóki starczy ciasta.

3. Gotowe naleśniki rozkładamy kolejno na talerzu, na nich kładziemy płaty łososia. Oprószamy pieprzem i składamy na cztery. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem, listkami bazylii i kleksem kwaśniej śmietany.

Zobacz także:

Łosoś miętowyInteria Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas