Lekkie naleśniki z łososiem wędzonym
Jeśli masz ochotę na lekkie, pożywne śniadanie - wypróbuj przepis na naleśniki z łososiem. Zapewnią ci energię na cały poranek!
Składniki
- 200 g mąki
- 4 duże jajka
- 500 ml mleka
- łyżka oliwy
- 350 g łososia wędzonego na zimno
- listki bazylii
- szczypior
- kwaśna śmietana
- pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
1. W misce miksujemy jajka, mąkę, mleko, oliwę oraz dużą szczyptę soli. Odstawiamy na 15 minut.
2. Rozgrzewamy patelnię z bardzo małą ilością oleju (tylko na pierwszy naleśnik). Nalewamy porcję ciasta i smażymy na dużym ogniu, aż brzegi naleśnika zaczną odchodzić od patelni. Podważamy łopatką i przewracamy na drugą stronę. Smażymy jeszcze przez chwilę. Powtarzamy czynność, dopóki starczy ciasta.
3. Gotowe naleśniki rozkładamy kolejno na talerzu, na nich kładziemy płaty łososia. Oprószamy pieprzem i składamy na cztery. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem, listkami bazylii i kleksem kwaśniej śmietany.
Zobacz także: