Lemon Meringue Pie

Lemon Meringue Pie to krucha tarta z cytrynowym budyniem i bezą. Rozpływa się w ustach i zachwyca smakiem!

To ciasto możesz przygotować również w formie małych babeczek
To ciasto możesz przygotować również w formie małych babeczek123RF/PICSEL

Składniki

na tartę

  • 175 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko

na masę cytrynową

  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • skórka otarta z 2-3 cytryn
  • 100 ml wody
  • 85 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko

na bezę

  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

1. Składniki na ciasto szybko zagnieć, włóż do lodówki na 30 minut. Formę na tartę wysmaruj masłem, posyp mąką. Ciasto wyłóż równomiernie w formie. Piecz 25 minut w temperaturze 180°C.

2. W garnku z grubym dnem wymieszaj mąkę, cukier, skórkę i sok z cytryny oraz wodę. Gotuj, mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje. Jak zacznie wrzeć, zdejmij z palnika, dodaj masło i wymieszaj, dopóki się nie rozpuści. Dodaj żółtka i całe jajko, wymieszaj. Masę podgrzej na średniej mocy, mieszaj, aż powstanie gęsty budyń. Od razu wylej na wystudzony spód i odstaw do ostygnięcia.

3. Białka ubij na sztywno, dodawaj cukier po 1 łyżce. Na końcu dodaj mąkę ziemniaczaną. Bezę wyłóż na ciasto. Piecz 20 minut w 180°C. Odstaw na 2-3 godziny. Dopiero wtedy krój.

Zobacz także:

Naleśniki z twarożkiem cytrynowymStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?