Lemon Meringue Pie
Lemon Meringue Pie to krucha tarta z cytrynowym budyniem i bezą. Rozpływa się w ustach i zachwyca smakiem!

Składniki
na tartę
- 175 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g masła
- 1 żółtko
na masę cytrynową
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- skórka otarta z 2-3 cytryn
- 100 ml wody
- 85 g masła
- 3 żółtka
- 1 jajko
na bezę
- 4 białka
- 200 g cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto szybko zagnieć, włóż do lodówki na 30 minut. Formę na tartę wysmaruj masłem, posyp mąką. Ciasto wyłóż równomiernie w formie. Piecz 25 minut w temperaturze 180°C.
2. W garnku z grubym dnem wymieszaj mąkę, cukier, skórkę i sok z cytryny oraz wodę. Gotuj, mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje. Jak zacznie wrzeć, zdejmij z palnika, dodaj masło i wymieszaj, dopóki się nie rozpuści. Dodaj żółtka i całe jajko, wymieszaj. Masę podgrzej na średniej mocy, mieszaj, aż powstanie gęsty budyń. Od razu wylej na wystudzony spód i odstaw do ostygnięcia.
3. Białka ubij na sztywno, dodawaj cukier po 1 łyżce. Na końcu dodaj mąkę ziemniaczaną. Bezę wyłóż na ciasto. Piecz 20 minut w 180°C. Odstaw na 2-3 godziny. Dopiero wtedy krój.
Zobacz także: