Lemon Meringue Pie
Lemon Meringue Pie to krucha tarta z cytrynowym budyniem i bezą. Rozpływa się w ustach i zachwyca smakiem!
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto szybko zagnieć, włóż do lodówki na 30 minut. Formę na tartę wysmaruj masłem, posyp mąką. Ciasto wyłóż równomiernie w formie. Piecz 25 minut w temperaturze 180°C.
2. W garnku z grubym dnem wymieszaj mąkę, cukier, skórkę i sok z cytryny oraz wodę. Gotuj, mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje. Jak zacznie wrzeć, zdejmij z palnika, dodaj masło i wymieszaj, dopóki się nie rozpuści. Dodaj żółtka i całe jajko, wymieszaj. Masę podgrzej na średniej mocy, mieszaj, aż powstanie gęsty budyń. Od razu wylej na wystudzony spód i odstaw do ostygnięcia.
3. Białka ubij na sztywno, dodawaj cukier po 1 łyżce. Na końcu dodaj mąkę ziemniaczaną. Bezę wyłóż na ciasto. Piecz 20 minut w 180°C. Odstaw na 2-3 godziny. Dopiero wtedy krój.
Zobacz także: