Leśna grzybowa

Pieczarki, boczniaki lub grzyby leśne. Zapraszamy na aromatyczną grzybową ucztę.

Zupa grzybowa
Zupa grzybowa123RF/PICSEL

Składniki

  • 300 g grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 i ½ l bulionu warzywnego
  • 2 listki laurowe
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cebulę posiekaj. Marchewki i pietruszkę pokrój w słupki. Grzyby umyj. Większe przekrój na pół, mniejsze pozostaw w całości. Por pokrój w paski.

2. W garnku rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć cebulę oraz grzyby. Smaż ok. 10 min. Wlej wino. Gotuj ok. 5 min. Wlej bulion, dodaj marchewkę, pietruszkę, koncentrat, listki laurowe, ziarenka ziela oraz pieprzu. Gotuj na średnim ogniu ok. 30 min. Na pozostałym maśle przesmaż por. Dodaj do zupy. Wlej śmietankę. Dopraw.

Zobacz także:

Zupa ogórkowa - jak ją zrobić?Interia Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas