Leśne kotlety

Składniki
- czerstwa bułka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 0,5 kg świeże grzyby leśne
- pół szklanki mleko
- 2 sztuki cebula
- 2 sztuki jajka
- 5 łyżek bułka tarta
3-4 osób
Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Starannie umyte i oczyszczone grzyby pokroić i podsmażyć na oleju. Dusić na małym ogniu aż będą miękkie.
Przepuścić razem z odciśniętą z mleka bułką przez maszynkę. Na tłuszczu zeszklić posiekaną cebulkę. Wymieszać z masą grzybową, jajami i połową tartej bułki (masa powinna być gęsta). Przyprawić solą i pieprzem.
Formować płaskie kotlety, obtaczać je w tartej bułce. Usmażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące, z dodatkiem ryżu i z surówką.