Letni sernik z porzeczkami
Pojawiają się na krzaczkach na krótko i tylko raz w roku. Wykorzystaj ten czas!

Składniki
na spód
- 200 g herbatników
- 75 g masła
na masę
- 4 jajka
- 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 g rozpuszczonego masła
- 150 ml śmietanki 30%
- 150 g porzeczek
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki pokrusz na piasek (w malakserze lub w woreczku za pomocą tłuczka do mięsa). Dodaj do nich rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (wystarczy spód), a następnie wylep ciasteczkową masą. Piecz przez 10 minut w temp. 180°C.
2. Wszystkie składniki na ciasto (poza śmietanką) powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmiksuj z cukrem, ekstraktem, mąką ziemniaczaną, masłem i żółtkami. Śmietankę ubij na sztywno i za pomocą szpatułki połącz z masą serową. Następnie ubij na sztywno białka i delikatnie wymieszaj.
3. Masę wylej na ciasteczkowy spód. Odszypułkowane porzeczki ułóż na cieście i delikatnie wciskaj szpatułką w ciasto. Piecz 90 minut w temp. 160°C. Wystudź i udekoruj owocami.
Zobacz także: