Letnie sajgonki z jajkiem i ryżem
Przepis z programu "Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni".
Sposób przygotowania:
Namaczaj kleisty ryż przez kilka godzin. Odlej wodę i ugotuj jak zwykły ryż. Odstaw.
Pokrój mięso kurczaka na drobne kawałki. Drobno pokrój czosnek i dymkę, podsmaż w woku. Dodaj kawałki kurczaka. Dodaj odrobinę sosu kichap manis (można zastąpić go sosem sojowym, ale wtedy należy dodać szczyptę cukru) i dobrze wymieszaj. Dodaj kilka kropli wina ryżowego i smaż kurczaka aż będzie gotowy, a płyn odparuje z woka. Odstaw na bok.
Ubij jajka z dodatkiem soli, pieprzu oraz wody, usmaż cienkie omlety. Odstaw na bok.
Uformuj sajgonki: w wilgotne ręce weź garść kleistego ryżu i zroluj go w walec (jak do sushi), a następnie ułóż na cienkim omlecie. Na wierzchu połóż kurczaka i odrobinę sosu sambal belacan. Zwiń jak dużą sajgonkę.
Wszystkie sajgonki przekrój ukośnie i podaj na stół.
Przepis pochodzi z programu "Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni". Tytułowy bohater, słynny stylista i projektant mody, podróżuje w pogoni za swoją pasją w różne zakątki świata odkrywając, jak chińska kuchnia zmieniła się poza granicami kraju. Premierowe odcinki w poniedziałki o godz. 22.00 na kanale Nat Geo People