Letnie sałatki
Latem chcesz być fit? Wprowadź do swojej diety zdrowe sałatki wg przepisów Sylwii Wiesenberg.
Składniki dla 4 osób:
2 opakowania mieszanki sałat Fit&Easy Weekend
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki orzeszków pini
2 łyżki łuskanych orzeszków włoskich
2 łyżki pestek słonecznika
2 dojrzałe avokado, obrane i pokrojone w cząstki
Dressing:
Sok z 1 cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka syropu klonowego
Szczypta soli morskiej
Szczypta płatków chili
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dressingu zmiksować w blenderze
i ewentualnie doprawić do smaku. Mieszankę sałat Fit&Easy Weekend wymieszać z pozostałymi składnikami sałatki, polać przygotowanym wcześniej dressingiem. Przed samym podaniem delikatnie wymieszać.
Składniki dla 4 osób:
200 g pomidorków koktajlowych (ewentualnie innych pomidorów np. malinowych)
1 opakowanie młodych liści Szpinaku Fit&Easy
5 świeżych fig pokrojonych w cząstki
Kilka listków świeżej bazylii
Czerwona cebula pokrojona w plastry
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżki octu balsamicznego
Szczypta soli morskiej do smaku
Sposób przygotowania:
Pomidory pokroić w cząstki i ułożyć na talerzu razem z sałatami, figami i plastrami cebuli. Całość skropić oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym, oprószyć solą morską i posypać świeżo pokrojoną bazylią. Sałatka idealnie komponuje się z serem kozim lub serem feta.
Składniki dla 4 osób:
1 opakowanie Roszponki Fit&Easy
200 g świeżych, umytych i pokrojonych w plastry truskawek
100 g soczystych jagód, ewentualnie borówek
2 brzoskwinie lub 5 moreli - umyte i pokrojone w cząstki
1 avocado, obrane i pokrojone w cząstki
2 łyżki orzechów piniowych lub laskowych - surowych, nie solonych
Dressing:
Sok z 2 cytryn
2 łyżeczki miodu pszczelego (najlepiej "surowego" miodu)
2 łyżki oliwy z oliwek
Szczypta słodkiej papryki do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać w misce, ewentualnie doprawić do smaku. Przygotowane owoce delikatnie wymieszać z roszponką oraz dressingiem i posypać orzeszkami. Sałatka ta idealnie komponuje się z tostami z brioche lub croissant’ami.
Składniki dla 4 osób:
200 g młodego groszku cukrowego
1 opakowanie Rukoli Fit&Easy
100 g tartego sera parmezan
Kilka listków świeżej mięty
2 łyżki oliwy z oliwek
Sok z ½ cytryny
Balsamiczny ocet szampański (ewentualnie ocet sherry)
Ulubiona sól morska lub sól wędzona do smaku
Sposób przygotowania:
Umyty groszek pokroić w paski, grubsze pędy można wcześniej zblanszować we wrzącej i osolonej wodzie.
Na talerzu ułożyć Rukolę Fit&Easy z groszkiem cukrowym, całość posypać serem dojrzewającym, świeżo siekaną miętą i skropić oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Przed podaniem sałatkę delikatnie wymieszać, oprószyć solą morską oraz skropić aromatycznym octem.
Składniki dla 4 osób:
1 bulwa kopru włoskiego
1 opakowanie Roszponki Fit&Easy
Sok z ½ cytryny
150 g jogurtu naturalnego bez cukru
2 łyżki pistacji (ewentualnie łuskanych orzechów włoskich)
1 mały pęczek świeżego kopru
2 łyżki oliwy z oliwek
Szczypta soli morskiej do smaku
Sposób przygotowania:
Umyty koper włoski pokroić na bardzo cienkie plasterki, ułożyć na talerzu razem z Roszponką Fit&Easy i skropić sokiem z cytryny. Jogurt naturalny połączyć z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, pokruszonymi pistacjami i świeżo siekanym koprem. Sałatkę skropić przygotowanym sosem oraz oprószyć solą morską. Idealnie komponuje się z Quinoa.