Limonkowy sernik z jagodami
Orzeźwiający smak limonki i aksamitna konsystencja sernika.
Składniki: 5 jajek, sól, 1 torebka cukru wanilinowego, 25 dag cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 limonki, 40 dag śmietany kremówki, 20 dag mielonego twarogu, 40 dag jagód, 3 gałązki mięty, owoce do udekorowania (np. jagody, maliny).
Jedno jajko rozbić, oddzielić żółtko od białka. Białko ubić na sztywno. W czasie ubijania wsypać szczyptę soli, opakowanie cukru wanilinowego oraz 5 dag cukru. Pianę z białka połączyć z żółtkiem. Potem wsypać obie mąki i delikatnie wymieszać ciasto na biszkopt łyżką.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć pergaminem. Na jej spodzie rozsmarować przygotowany biszkopt. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni C. Piec około 12 minut. Wystudzić.
Limonki sparzyć, osuszyć, otrzeć ze skórki i wycisnąć sok. Pozostałe jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Całą śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Żółtka utrzeć na gładką masę z 12,5 dag cukru. Na koniec dodać skórkę z limonek i wszystko wymieszać.
Twaróg wymieszać z sokiem z limonek oraz masą żółtkową. Potem delikatnie połączyć z bitą śmietaną. Dodać pianę z białek. Masę rozsmarować na gładko na biszkoptowym spodzie. Tort wstawić na co najmniej 6 godzin do zamrażalnika, a jeszcze lepiej zamrażać przez całą noc.
W rondelku zagotować 100 ml wody. Wsypać resztę cukru i gotować dalej przez 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Przygotowany w ten sposób, przestudzony syrop cukrowy wymieszać z umytymi i osuszonymi jagodami. Następnie zmiksować całość na gładką masę.
Zimną masę jagodową rozsmarować na wyjętym z zamrażarki torcie. Na powierzchni utworzyć łyżką fantazyjnie fale. Ponownie zamrozić. Na około 20 minut przed podaniem tort wyjąć z zamrażarki i przełożyć do lodówki. Dzięki temu łatwiej będzie go pokroić. Gotowy tort lodowy udekorować listkami świeżej mięty i ewentualnie owocami (np. jagodami, malinami, porzeczkami).