Lobio - gulasz z fasoli
W Gruzji lobio podawane jest w formie gęstej (gulasz) lub rzadszej (zupa), najczęściej jako danie główne. Zawsze podaje się je bardzo gorące, najlepiej z kukurydzianym chlebem, pszennym plackiem lub kaszą kukurydzianą. Najlepiej jest ugotować duży garnek i jeść go przez kilka dni – z każdym dniem lobio jest coraz lepsze.
Składniki
- 1,5 puszki fasoli
- duża czerwona cebula
- średnia marchewka
- garść łuskanych orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka octu winnego
- kolendra
- pieprz cayenne
- papryka
- sól
- oliwa
Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzanej oliwie zeszklij posiekaną cebulę i drobno pokrojoną obraną marchew. Po kilka minutach dołóż fasolę wraz z zalewą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, garść posiekanej kolendry oraz przyprawy.
2. Podlej całość szklanką wody i gotuj ok. pół godziny pod przykryciem na wolnym ogniu. Gdy fasola zacznie się rozpadać, dosyp pokruszone orzechy włoskie, dolej ocet i mieszając, gotuj danie jeszcze kilka minut.
Zobacz także: