Reklama

Lobio - gulasz z fasoli

W Gruzji lobio podawane jest w formie gęstej (gulasz) lub rzadszej (zupa), najczęściej jako danie główne. Zawsze podaje się je bardzo gorące, najlepiej z kukurydzianym chlebem, pszennym plackiem lub kaszą kukurydzianą. Najlepiej jest ugotować duży garnek i jeść go przez kilka dni – z każdym dniem lobio jest coraz lepsze.

Składniki

  • 1,5 puszki fasoli
  • duża czerwona cebula
  • średnia marchewka
  • garść łuskanych orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka octu winnego
  • kolendra
  • pieprz cayenne
  • papryka
  • sól
  • oliwa

Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanej oliwie zeszklij posiekaną cebulę i drobno pokrojoną obraną marchew. Po kilka minutach dołóż fasolę wraz z zalewą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, garść posiekanej kolendry oraz przyprawy. 

2. Podlej całość szklanką wody i gotuj ok. pół godziny pod przykryciem na wolnym ogniu. Gdy fasola zacznie się rozpadać, dosyp pokruszone orzechy włoskie, dolej ocet i mieszając, gotuj danie jeszcze kilka minut.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy