Łódeczki nadziewane mięsem
Łódeczki z bakłażanów urozmaici twój jadłospis. Możesz zaserwować je jako obiad, ale także jako przekąskę.
1. Umyte pomidory kroimy w kostkę, a obraną cebulę i czosnek siekamy. Natkę pietruszki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i drobno kroimy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2. Bakłażany myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Łyżką wydrążamy miąższ, by zrobić miejsce na farsz, oprószamy solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy bakłażany dwie, trzy minuty, kładąc je na tłuszcz od strony cięć.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy mięso, smażymy, mieszając. Koncentrat pomidorowy rozpuszczamy w bulionie, wlewamy do mięsa, doprawiamy pieprzem, papryką, solą, szczyptą cynamonu i dusimy, aż odparuje nadmiar płynu. Dodajemy natkę, mieszamy. Farsz przekładamy do bakłażanów, posypujemy serem i zapiekamy 10-15 minut w 200º C. Podajemy posypane pokrojonymi pomidorami.
Zobacz także: