Reklama

Łódeczki nadziewane mięsem

Łódeczki z bakłażanów urozmaici twój jadłospis. Możesz zaserwować je jako obiad, ale także jako przekąskę.

Składniki

  • 4 bakłażany
  • 400 g mielonego mięsa
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 30 g sera żółtego
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • 2 pomidory
  • 100 ml bulionu
  • sól, pieprz, papryka, cynamon

1. Umyte pomidory kroimy w kostkę, a obraną cebulę i czosnek siekamy. Natkę pietruszki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i drobno kroimy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

2. Bakłażany myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Łyżką wydrążamy miąższ, by zrobić miejsce na farsz, oprószamy solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy bakłażany dwie, trzy minuty, kładąc je na tłuszcz od strony cięć. 

3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy mięso, smażymy, mieszając. Koncentrat pomidorowy rozpuszczamy w bulionie, wlewamy do mięsa, doprawiamy pieprzem, papryką, solą, szczyptą cynamonu i dusimy, aż odparuje nadmiar płynu. Dodajemy natkę, mieszamy. Farsz przekładamy do bakłażanów, posypujemy serem i zapiekamy 10-15 minut w 200º C. Podajemy posypane pokrojonymi pomidorami.

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy