Łódeczki nadziewane mięsem
Łódeczki z bakłażanów urozmaici twój jadłospis. Możesz zaserwować je jako obiad, ale także jako przekąskę.

Składniki
- 4 bakłażany
- 400 g mielonego mięsa
- ząbek czosnku
- cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 30 g sera żółtego
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- oliwa z oliwek
- 2 pomidory
- 100 ml bulionu
- sól, pieprz, papryka, cynamon
1. Umyte pomidory kroimy w kostkę, a obraną cebulę i czosnek siekamy. Natkę pietruszki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i drobno kroimy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. 2. Bakłażany myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Łyżką wydrążamy miąższ, by zrobić miejsce na farsz, oprószamy solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy bakłażany dwie, trzy minuty, kładąc je na tłuszcz od strony cięć. 3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy mięso, smażymy, mieszając. Koncentrat pomidorowy rozpuszczamy w bulionie, wlewamy do mięsa, doprawiamy pieprzem, papryką, solą, szczyptą cynamonu i dusimy, aż odparuje nadmiar płynu. Dodajemy natkę, mieszamy. Farsz przekładamy do bakłażanów, posypujemy serem i zapiekamy 10-15 minut w 200º C. Podajemy posypane pokrojonymi pomidorami.Zobacz także: