Reklama

Łódeczki z cykorii z krewetkami

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • kilka gałązek koperek
  • 4 kolby cykoria
  • 2 łyżki ketchup
  • 2 pęczki szczypior
  • 300 ml naturalny jogurt
  • 100 ml gęsta kwaśna śmietana
  • 3-4 łyżki sok z cytryny
  • 40 dag krewetki (królewskie lub koktajlowe)
  • sól, pieprz

Cykorie umyj, wykrój gorzki głąb, liście przykrój do jednakowej długości. Szczypiorek podziel na pojedyncze źdźbła i włóż je na 15 sekund do wrzątku. Odcedź, przelej zimną wodą. Do łódeczek z cykorii włóż osączone krewetki, każdy liść przewiąż w kilku miejscach pasemkami szczypiorku.

Przygotuj sos koktajlowy: jogurt (możesz też częściowo zastąpić jogurt majonezem), wymieszaj ze śmietaną i keczupem, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Połącz z posiekanym koperkiem. Podawaj do łódeczek z cykorii.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy