Łódeczki z cykorii z krewetkami
Składniki
- kilka gałązek koperek
- 4 kolby cykoria
- 2 łyżki ketchup
- 2 pęczki szczypior
- 300 ml naturalny jogurt
- 100 ml gęsta kwaśna śmietana
- 3-4 łyżki sok z cytryny
- 40 dag krewetki (królewskie lub koktajlowe)
- sól, pieprz
10 min
3-4 osób
Cykorie umyj, wykrój gorzki głąb, liście przykrój do jednakowej długości. Szczypiorek podziel na pojedyncze źdźbła i włóż je na 15 sekund do wrzątku. Odcedź, przelej zimną wodą. Do łódeczek z cykorii włóż osączone krewetki, każdy liść przewiąż w kilku miejscach pasemkami szczypiorku.
Przygotuj sos koktajlowy: jogurt (możesz też częściowo zastąpić jogurt majonezem), wymieszaj ze śmietaną i keczupem, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Połącz z posiekanym koperkiem. Podawaj do łódeczek z cykorii.