Lody à la spaghetti
Spaghetti? Nie, to lody! Zaskocz bliskich niezwykle efektownym deserem i przyrządź im domowe lody podane w tak niebanalny sposób.
Sposób przygotowania:
1. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy esencję waniliową, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystygnięcia. Trzepaczką ucieramy żółtka z cukrem na kogel-mogel (jajka należy wcześniej sparzyć). Śmietanę ubijamy na sztywno. Do ubitych żółtek dodajemy przestudzone mleko i mieszamy trzepaczką, aż uzyskamy jednolitą masę. Stopniowo dodajemy śmietanę i mieszamy łyżką.
2. Masę przekładamy do pojemnika nadającego się do mrożenia. Wstawiamy do zamrażalnika na 5-6 godzin. Połowę truskawek kroimy na kawałki i podgrzewamy w rondelku z odrobiną cukru, resztę kroimy w plasterki i zostawiamy do dekoracji.
3. Gotowe lody przeciskamy nad talerzem przez praskę do ziemniaków, tak aby powstało spaghetti. Polewamy sosem, dekorujemy owocami i startą białą czekoladą.
Zobacz także: