Reklama

Reklama

Lody à la spaghetti

Spaghetti? Nie, to lody! Zaskocz bliskich niezwykle efektownym deserem i przyrządź im domowe lody podane w tak niebanalny sposób.

Składniki

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 50 g białej czekolady
  • 3 łyżki cukru
  • szklanka mleka 2%
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 żółtka
  • 200 g truskawek

Sposób przygotowania:

1. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy esencję waniliową, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystygnięcia. Trzepaczką ucieramy żółtka z cukrem na kogel-mogel (jajka należy wcześniej sparzyć). Śmietanę ubijamy na sztywno. Do ubitych żółtek dodajemy przestudzone mleko i mieszamy trzepaczką, aż uzyskamy jednolitą masę. Stopniowo dodajemy śmietanę i mieszamy łyżką. 

2. Masę przekładamy do pojemnika nadającego się do mrożenia. Wstawiamy do zamrażalnika na 5-6 godzin. Połowę truskawek kroimy na kawałki i podgrzewamy w rondelku z odrobiną cukru, resztę kroimy w plasterki i zostawiamy do dekoracji. 

Reklama

3. Gotowe lody przeciskamy nad talerzem przez praskę do ziemniaków, tak aby powstało spaghetti. Polewamy sosem, dekorujemy owocami i startą białą czekoladą. 

Zobacz także:

Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy