Lody à la spaghetti
Spaghetti? Nie, to lody! Zaskocz bliskich niezwykle efektownym deserem i przyrządź im domowe lody podane w tak niebanalny sposób.
Składniki
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 50 g białej czekolady
- 3 łyżki cukru
- szklanka mleka 2%
- łyżeczka esencji waniliowej
- 2 żółtka
- 200 g truskawek
Sposób przygotowania:
1. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy esencję waniliową, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystygnięcia. Trzepaczką ucieramy żółtka z cukrem na kogel-mogel (jajka należy wcześniej sparzyć). Śmietanę ubijamy na sztywno. Do ubitych żółtek dodajemy przestudzone mleko i mieszamy trzepaczką, aż uzyskamy jednolitą masę. Stopniowo dodajemy śmietanę i mieszamy łyżką.
2. Masę przekładamy do pojemnika nadającego się do mrożenia. Wstawiamy do zamrażalnika na 5-6 godzin. Połowę truskawek kroimy na kawałki i podgrzewamy w rondelku z odrobiną cukru, resztę kroimy w plasterki i zostawiamy do dekoracji.
3. Gotowe lody przeciskamy nad talerzem przez praskę do ziemniaków, tak aby powstało spaghetti. Polewamy sosem, dekorujemy owocami i startą białą czekoladą.
Zobacz także: