Reklama

Lody jagodowo-śmietankowe

Wyśmienite domowe lody.

Czas przyrządzenia: 60 minut
Składniki dla: 6-8 porcji

Składniki

  • 40 dag czarnych jagód
  • 30 dag drobnego cukru
  • 500 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 6 żółtek
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

Jagody starannie przebrać, delikatnie umyć, odsączyć na sitku. Garść odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować z sokiem z limonki i ekstraktem waniliowym. Przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki.

Śmietankę wymieszać z mlekiem, zagotować na małym ogniu w garnku z grubym dnem, pilnując, żeby się nie przypaliła.

Żółtka wymieszać z cukrem, ubijać na kremowy kogel-mogel. Do masy stopniowo wlewać ciepłą śmietankę. Miksować dalej. Gdy składniki się połączą, masę wymieszać ze zmiksowanymi jagodami. Całość wystudzić, przelać do prostokątnej formy, przykryć folią spożywczą, a następnie wstawić do zamrażalnika na co najmniej 8 godzin.

Reklama

Masę miksować kilkakrotnie w trakcie mrożenia i szybko wstawiać z powrotem do zamrażalnika. Dzięki temu lody będą gładkie, bez kryształków wody. Gotowe przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy