Jagody starannie przebrać, delikatnie umyć, odsączyć na sitku. Garść odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować z sokiem z limonki i ekstraktem waniliowym. Przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki.
Śmietankę wymieszać z mlekiem, zagotować na małym ogniu w garnku z grubym dnem, pilnując, żeby się nie przypaliła.
Żółtka wymieszać z cukrem, ubijać na kremowy kogel-mogel. Do masy stopniowo wlewać ciepłą śmietankę. Miksować dalej. Gdy składniki się połączą, masę wymieszać ze zmiksowanymi jagodami. Całość wystudzić, przelać do prostokątnej formy, przykryć folią spożywczą, a następnie wstawić do zamrażalnika na co najmniej 8 godzin.
Masę miksować kilkakrotnie w trakcie mrożenia i szybko wstawiać z powrotem do zamrażalnika. Dzięki temu lody będą gładkie, bez kryształków wody. Gotowe przechowywać w zamkniętym pojemniku.