Lody truskawkowe na musie
Podajmy z odrobiną bitej śmietany.
1. Truskawki rozmrażamy i odsączamy nadmiar płynu. Dokładnie miksujemy. Odkładamy 150 g musu, do którego dodajemy płynny miód i nalewkę truskawkową lub pigwową, mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
2. Jaja, cukier i cukier waniliowy ubijamy na parze na puszystą masę, uważając, żeby jaja się nie ścięły. Studzimy.
3. Jogurt łączymy z przecierem truskawkowym, a następnie, stopniowo, z masą jajeczną. Przekładamy do porcelanowego naczynia, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin, żeby lody dobrze się zmroziły.
4. Na talerzyk wykładamy porcję musu truskawkowego, a następnie kulkę lodów. Możemy je udekorować kruchymi ciasteczkami lub wafelkami.