Lody z karmelizowanych prawdziwków na sosie porzeczkowym z rozmarynem
Pomysłowy deser.
Lody
Zmieszać żółtka, cukier oraz glukozę i zalać mlekiem zagotowanym ze śmietaną. Podgrzać i schłodzić. W osobnym naczyniu podgrzewać miód, następnie dodać prawdziwki i karmelizować przez około 3 minuty, stale mieszając. Po ostygnięciu masy połączyć i zblendować, uzupełnić ginem i wyrobić w maszynce do lodów.
Kruszonka
Masło mieszać z cukrem, mąkami, kakao, jajkami, malinami oraz przyprawami do uzyskania kruszonki. Opiekać na blasze w 180°C przez 8 minut.
Sos porzeczkowy
Czarną porzeczkę połączyć z rozmarynem, szczelnie zamknąć i odstawić na bok na 2 godziny. Dodać 50 g cukru i gotować, następnie wsypać pozostały cukier i pektynę. Doprowadzić do wrzenia i wyjąwszy gałązki rozmarynu, pozostawić do schłodzenia.
Sposób podania
Na talerzu rozsypać ziemię z kruszonki, ułożyć masę lodową i uzupełnić sosem z czarnej porzeczki i rozmarynu. Udekorować świeżymi jeżynami.
Jerzy Łukasik