Lody z karmelizowanych prawdziwków na sosie porzeczkowym z rozmarynem
Pomysłowy deser.
Składniki
na lody
- 110 g żółtek kurzych
- 210 g cukru kryształu
- 30 g glukozy
- 1,1 l mleka 3,2%
- 180 ml śmietany 30%
- 100 g miodu lipowego
- 420 g świeżych prawdziwków
- 20 ml ginu
na kruszonkę
- 50 g masła
- 100 g cukru kryształu
- 80 g mąki pszennej typ 500
- 80 g mączki migdałowej
- 10 g kakao
- 50 g jajek kurzych
- 1 g kardamonu
- kilka ziaren jałowca
- 1 g cynamonu
- 1 g gałki muszkatołowej
- garstka liofilizowanych malin
na sos porzeczkowy
- 250 g czarnej porzeczki
- 2 gałązki rozmarynu
- 90 g cukru kryształu
- 10 g pektyny
dodatkowo
- świeże jeżyny
Lody
Zmieszać żółtka, cukier oraz glukozę i zalać mlekiem zagotowanym ze śmietaną. Podgrzać i schłodzić. W osobnym naczyniu podgrzewać miód, następnie dodać prawdziwki i karmelizować przez około 3 minuty, stale mieszając. Po ostygnięciu masy połączyć i zblendować, uzupełnić ginem i wyrobić w maszynce do lodów.
Kruszonka
Masło mieszać z cukrem, mąkami, kakao, jajkami, malinami oraz przyprawami do uzyskania kruszonki. Opiekać na blasze w 180°C przez 8 minut.
Sos porzeczkowy
Czarną porzeczkę połączyć z rozmarynem, szczelnie zamknąć i odstawić na bok na 2 godziny. Dodać 50 g cukru i gotować, następnie wsypać pozostały cukier i pektynę. Doprowadzić do wrzenia i wyjąwszy gałązki rozmarynu, pozostawić do schłodzenia.
Sposób podania
Na talerzu rozsypać ziemię z kruszonki, ułożyć masę lodową i uzupełnić sosem z czarnej porzeczki i rozmarynu. Udekorować świeżymi jeżynami.
Jerzy Łukasik