Lody z karmelizowanych prawdziwków na sosie porzeczkowym z rozmarynem

Lody z karmelizowanych prawdziwków na sosie porzeczkowym z rozmarynem
Lody z karmelizowanych prawdziwków na sosie porzeczkowym z rozmarynemmateriały prasowe

Składniki

na lody

  • 110 g żółtek kurzych
  • 210 g cukru kryształu
  • 30 g glukozy
  • 1,1 l mleka 3,2%
  • 180 ml śmietany 30%
  • 100 g miodu lipowego
  • 420 g świeżych prawdziwków
  • 20 ml ginu

na kruszonkę

  • 50 g masła
  • 100 g cukru kryształu
  • 80 g mąki pszennej typ 500
  • 80 g mączki migdałowej
  • 10 g kakao
  • 50 g jajek kurzych
  • 1 g kardamonu
  • kilka ziaren jałowca
  • 1 g cynamonu
  • 1 g gałki muszkatołowej
  • garstka liofilizowanych malin

na sos porzeczkowy

  • 250 g czarnej porzeczki
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 90 g cukru kryształu
  • 10 g pektyny

dodatkowo

  • świeże jeżyny
materiały prasowe
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?