Łosoś na duszonych warzywach
Eleganckie danie dla odchudzających się.
Składniki:
filet z łososia, 160 g
marchew, 50 g
por, 50 g
papryka czerwona, 50 g
cebula, 30 g
cytryna, 2 plasterki
rozmaryn, majeranek,
pieprz czarny do smaku
Wykonanie:
Łososia myjemy, osuszamy i przekładamy na folię do pieczenia. Doprawiamy pieprzem, rozmarynem, na wierzch ryby kładziemy cytrynę. Całość dokładnie zawijamy i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 20 minut. Warzywa kroimy w bardzo cienkie słupki, wrzucamy na suchą patelnię i podpiekamy parę minut, mieszając. Podlewamy warzywa wodą, doprawiamy pieprzem i majerankiem i dusimy do miękkości. Następnie wykładamy je na talerz, a na nich kładziemy upieczoną rybę.