1. Filety z łososia opłucz pod bieżącą wodą, osusz. Przekrój wzdłuż na cieńsze kawałki, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą. Włóż do lodówki na ok. 30 min. W rondelku roztop masło. Dodaj szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając duś, aż odparuje cały płyn. Następnie dodaj śmietanę oraz mascarpone, wymieszaj, duś 2-3 min. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Wystudź.
2. Na cieście francuskim rozłóż połowę łososia a następnie szpinak. Przykryj pozostałym łososiem. Zwiń nadmiar ciasta zawijając pod spód. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do miseczki wbij jajko, wlej mleko, wymieszaj. Posmaruj nim wierzch ciasta. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Wstaw blachę z łososiem, piecz 20-30 minut.
Rada:. Zamiast szpinaku można wykorzystać zielone pesto lub podsmażone na maśle pory. Zamiast serka mascarpone do szpinaku można dodać pokruszony ser feta.